Lupii din padurile de la Brosteni boicoteaza partidele de vanatoare

Lupii din padurile de la Brosteni boicoteaza partidele de vanatoare

Cu ochii dupa ursi, un spaniol s-a intalnit sambata cu o haita de 12 lupi > Pana in ianuarie, cand vin spaniolii la vanatoare de mistreti, DS Suceava nu mai are musafiri Ursii din codrii Bucovinei se pot relaxa deja pentru ca nu-i va mai deranja niciun vanator pana la spartul iernii.

Aceasta este intentia silvicultorilor suceveni, declarata de ing. Cristi Tomniuc, seful Departamentului Vanatoare din cadrul Directiei Silvice Suceava. „Gata, ii lasam la barlog. Nu mai scoatem niciun urs, pana la primavara, in bataia pustii”, a declarat el.

La sfarsitul saptamanii trecute, singurul vanator spaniol venit sa impuste urs in padurile de pe raza OS Brosteni a ratat vanatoarea din cauza lupilor. Aflat la panda impreuna cu vanatorii Directiei, spaniolul a avut in bataia pusti doar 1-2 ursi mici, interzisi insa vanatorii. Asteptand unul mai mare, musafirul si lucratorii silvici s-au trezit in schimb cu o haita de 12 lupi care, bineinteles, speriasera vanatul de soi. Pana sa se dumireasca ce si cum, iar vanatorii sa impuste chiar si lupi (daca ursi n-au reusit), haita s-a imprastiat, boicotand definitiv partida de vanatoare.

Lupii au navalit anul acesta in padurile din Brosteni cu zecile. Pana in urma cu doua saptamani au dat ture si prin gospodariile oamenilor din Darmoxa si Brosteni, facandu-le pagube, omorand vite si caini. Din fericire, de atunci n-au mai fost reclamate alte pagube.

Lupii au dat iama si prin fondul de vanatoare, ucigand deja cateva ciute ale caror lesuri abandonate au fost gasite de angajatii ocolului silvic.

Pana in prezent au fost vazuti in zona aproximativ 30 de lupi, mult peste numarul optim acceptat in zona, motiv pentru care ei ar trebui impuscati. Pana in prezent insa, niciun vanator nu le-a deranjat haitelor traseele prin padure, dar „se intentioneaza combaterea lor”, a declarat Cristi Tomniuc.

Pana la anul, Directia Silvica Suceava nu va mai organiza nicio alta partida pentru vanatori straini, ci doar va recolta vanat cu personalul propriu.

Prima actiune, ce se anunta spectaculoasa, se va desfasura in luna ianuarie, la mistret, cand va veni in Bucovina grupul de spanioli care au batut recordul ultimilor 20 de ani, dupa ce au impuscat, in decembrie 2009, 40 de porci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *