Ministerul Economiei: Romania si Bulgaria au semnat un memorandum pentru „cuplarea pietelor de energie”

0
299
Ministerul Economiei: Romania si Bulgaria au semnat un memorandum pentru "cuplarea pietelor de energie"
Ministerul Economiei: Romania si Bulgaria au semnat un memorandum pentru "cuplarea pietelor de energie"

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania si Ministerul Economiei, Energiei si Turismului din Bulgaria au semnat un memorandum privind pregatirea si implementarea unui proiect de cuplare a pietelor de energie electrica, informeaza Ministerul Economiei. „Acesta este un pas important facut de cele doua parti in directia eficientizarii procesului de alocare de capacitati de energie electrica, in asigurarea unui pret competitiv si real, precum si in asigurarea securitatii alimentarii cu energie electrica in regiune”, se precizeaza in comunicat.

Cu aceasta ocazie Ion Ariton, ministrul Economiei, si omologul sau bulgar, Traycho Traykov, au discutat si despre realizarea proiectului de interconectare a sistemelor nationale de gaz la Giurgiu-Ruse, oportunitatea realizarii unei hidrocentrale pe fluviul Dunarea si despre disponibilitatea partii romane de export de electricitate, spre sud-estul Europei.

In ceea ce priveste conducta de interconectare Giurgiu-Ruse, Transgaz a finalizat proiectul tehnic privind constructia conductei de gaze naturale dintre Romania si Bulgaria.

Romania si Bulgaria au un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Potrivit autoritatilor, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul anului viitor.

* „In prezent, Transgaz a finalizat proiectul tehnic pentru partea romana, respectiv statia de masurare gaze (SMG) Giurgiu si segmentul terestru situat intre SMG Giurgiu si punctul de subtraversare a Dunarii de pe tarmul romanesc”, sustine Ministerul Economiei.
* Proiectul de Interconectare Bulgaria – Romania, pe directia Giurgiu – Ruse vizeaza, in primul rand, diversificarea surselor de gaze naturale destinate Romaniei si Bulgariei.
* Conducta are o capacitate maxima de transport de 1,5 mld. mc/an, capacitate minima de transport – 0,5 mld. mc/an, presiune maxima – 40 bar, presiune minima – 29 bar, diametrul conductei de interconectare – DN 500 mm.
* Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare europeana) este de 23.823.836 euro, din care TRANSGAZ S.A. -10.093,952 euro si BULGARTRANSGAZ E.A.D. – 13,729.884 euro.

Romania a reusit, in octombrie, sa inaugureze o alta conducta de interconectare: Arad-Szeged. Autoritatile din Romania si cele din Ungaria au inaugurat, cu o intarziere de 10 luni, conducta de gaze Arad-Szeged, aparand astfel premisele unei piete concurentiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.