Dependenta de OPEC a ridicat petrolul la pretul de 85 dolari pe baril
In timp ce tehnologia avanseaza, marile companii energetice incep sa fuzioneze, sa incheie acorduri pentru diferite proiecte, sa se extinda. De la vechea extractie proprie a rezervelor de gaze si de petrol dintr-o tara la transportul cu ajutorul cisternelor sau mult mai aproape de timpul nostru la gazoducte si oleoducte, rezervele energetice ale Terrei au fost exploatate la maximum.
Chiar daca incep sa apara noi combustibili alternativi, tot petrolul este la mare pret peste tot in lume. Un exemplu ar fi Emiratele Arabe Unite, care au dat nastere celor mai multi bogati din lume, a caror avere se bazeaza pe abundenta aurului negru. Din pacate, rezervele nu sunt infinite. Evgheni Kozlovsky, geolog specializat in productia de petrol, a declarat ca Rusia isi va epuiza rezervele de petrol in 50 de ani, iar zacamintele de gaze naturale in 75 de ani.
Motivul razboiului dintre SUA si Irak: petrolul
Acest lucru nu este valabil doar pentru Rusia, ci si pentru Statele Unite ale Americii. In spatele razboaielor din Irak si Iran se ascunde un motiv: necesitatea gasirii unor noi rezerve de petrol si gaze pentru SUA. Miliarde de dolari sunt cheltuiti pentru o zi in cadrul razboiului din Irak doar pentru a obtine controlul unor rezerve de petrol de aproximativ 226 miliarde de barili de petrol, iar productia avansata ar putea dubla sau chiar tripla aceasta cantitate.
Pentru ca Irakul sa nu devina cea de-a doua tara din lume in ceea ce priveste rezerva mondiala de titei din lume, dupa Arabia Saudita, si pentru ca tarii sa i se atraga atentia de la imensa oportunitate financiara pe care o detine, SUA ii distrage atentia cu acest razboi aparent fara rezultate. Motivul ramane ascuns sub forma luptei impotriva terorismului, iar americanii si-au atras si alti aliati, printre care se numara Romania.
Daca cel de-al doilea Razboi Mondial a pornit de la lupta pentru teritoriu, cel de-al treilea va porni cel mai probabil de la cucerirea a cat mai multor zacaminte de petrol si/sau gaze, iar daca pe acel teritoriu se vor afla diferite tari, acestea vor fi supuse sau dispuse, in caz de necesitate.
Barroso sperie Rusia
Intre SUA si Irak discutia se poarta pe „campul de lupta”, cel dintre Uniunea Europeana si Rusia se poarta mai diplomatic, fara sa fie implicate mii de vieti omenesti. Noile proiecte ale presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de a impune reglementari si clauze de reciprocitate companiilor energetice din afara blocului comunitar par a fi indreptate special catre dorinta de extindere a industriei energetice rusesti. Desi rezervele rusesti sunt in scadere, vecinul sau, Kazahstan, detine un potential care nu poate fi trecut cu vederea. O eventuala intrare a Rusiei in Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea depasi valoarea Uniunii Europene. In cativa ani, puterea energetica va fi cea care va domina, nu cea politica.
Dependenta lumii de titeiul produs de OPEC s-a resimtit cel mai bine cand pretul petrolului a ajuns la 85 de dolari pe baril. Dar cum estimarile analistilor arata ca productia de titei in majoritatea tarilor cu resurse bogate din organizatie si din lume, de altfel, vor continua sa scada, se va ajunge in maximum 150 – 200 de ani la o criza provocata de lipsa de petrol sau, in cel mai bun scenariu, se va gasi un combustibil destul de evoluat care il va putea inlocui.
Sursa: Curierul National