A deveni vegetarian s-ar putea transforma, in viitor, intr-o necesitate si nu doar intr-o alegere personala a unui stil de viata mai sanatos. Foarte curand, omenirea ar putea sa renunte complet ori sa reduca drastic consumul de carne.
Tot mai multe studii indica faptul ca exact cresterea animalelor pune in pericol mediul inconjurator. Din acest motiv, dar si din cauza bolilor pe care consumul excesiv de carne le poate produce (maladii cardio-vasculare, obezitate, diabet), anual, mii de occidentali devin strict vegetarieni ori isi impun un regim mixt, care include produse de origine animala precum lapte si oua, dar nu carne. Dincolo de riscurile pe care le prezinta carnea rosie asupra sanatatii umane, supraconsumul de carne favorizeaza si raspandirea epizootiilor.
Apoi, produsele de origine animala – carne, oua, produse din lapte – devin, in realitate, extrem de poluante pentru planeta, se arata intr-o analiza citata de Le Monde. Miliarde de tone de dejectii care rezulta din cresterea animalelor antreneaza cresterea uriasa a nivelului de azotati din sol si rauri. Una peste alta, cresterea animalelor a ajuns sa fie responsabila, doar ea singura, de 18% din emisiile de gaze cu efect de sera pe plan mondial (ceea ce inseamna mai mult decat emit transporturile pe plan global). O alta „contributie” pe care cresterea animalelor de carne o are in ceea ce priveste incalzirea globala este consumul urias de furaje. Pasunile ocupa 30% din suprafata de pamant, iar peste 40% din cerealele recoltate sunt folosite pentru a hrani animalele si nu omul in mod direct.
Zonele care sunt in prezent disponibile nu mai sunt suficiente pentru a face fata cererii, astfel incat cresterea de animale duce de multe ori la defrisari de paduri. Nici apa potabila consumata de animale nu este de neglijat. Iata doar cateva aspecte semnalate de oamenii de stiinta, in conditiile in care Terra va avea de hranit pana in 2050 aproximativ 9 miliarde de oameni. In acest context, logic ar fi fost un declin al consumului de carne, insa toate previziunile indica, din contra, o crestere accelerata a acestuia si in special in tarile cu economii emergente – aceleasi unde populatia creste cel mai rapid. Astfel, potrivit graficelor realizate de Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica, intre 2007 si 2016, productia mondiala de carne de vita va creste cu 9,7%, cea de porc cu peste 18% si cea de pui cu peste 15%.
Cea mai mare parte din aceste produse va lua drumul Chinei, Indiei si Braziliei. Iar pana in 2050, productia mondiala de carne si lapte practic se va dubla! (de la 229 de milioane de tone in 2000, la 465 de milioane de tone). Insa, in timp ce excesul de carne in anumite zone provoaca efectele mentionate, in alte zone precum Africa, lipsa ei aproape completa duce la malnutritie si la alte probleme cauzate de privarea de proteine animale. In conditiile date, pentru a stabiliza emisiile de gaze cu efect de sera in acest sector, ar fi nevoie ca ratia de carne ce revine fiecarei persoane din tarile dezvoltate sa scada de la peste 250 de grame la mai putin de 90 de grame pe zi, potrivit revistei medicale britanice The Lancet.
Sursa: Gandul