Rapoartele europarlamentarului Monica Macovei privind descarcarea de gestiune pentru 2010 a Agentiei Europene de Mediu (EEA), Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si a Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA) vor fi supuse votului Miercuri, 26 septembrie 2012, in Comisia de Control Buget.
Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru descarcarea de gestiune a Agentiilor europene pentru anul financiar 2010, propune ca Agentiei Europene de Mediu sa nu i se acorde descarcarea de gestiune pentru exercitiul financiar 2010, intrucat directorul executiv al Agentiei nu a transmis raspunsuri complete si corecte pentru remedierea neregulilor constatate in primul raport, aprobat la 10 mai 2012 de Parlamentul European, si pentru ca exista, in continuare, ingrijorari serioase privind gestionarea banilor contribuabililor sub aspectul conflictelor de interese, al contractarii de servicii si managementului.
In cazul celorlalte doua Agentii – Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) – Monica Macovei propune aprobarea descarcarii de gestiune. „Conducerile executive ale acestor Agentii au fost cooperante si receptive la propunerile pe care le-am facut si au luat masuri care conduc la o mai mare transparenta a utilizarii fondurilor, a informatiilor privind personalul si expertii care lucreaza pentru EFSA si EMA si au gasit solutii pentru identificarea si buna gestionare a conflictelor de interese”, a declarat Monica Macovei.
Parlamentul Europeana a amanat in luna Mai, la propunerea Monicai Macovei, descarcarea de gestiune a celor 3 Agentii ca urmare a slabiciunilor acestor institutii in preventia si administrarea conflictelor de interese. Monica Macovei a punctat in rapoartele din luna mai si alte probleme, cum ar fi costurile ridicate pentru consiliile de administratie si achizitiile publice ori acordarea de contracte fara licitatie (in cazul Agentiei Europene pentru Mediu).
Macovei considera ca situatiile de conflicte de interese trebuie sa devina un criteriu important in procedura de descarcare de gestiune pentru toate institutiile europene si a cerut Consiliului, Comisiei Europene si statelor membre sa-si revizuiasca modul in care numesc membrii Consiliilor de Administratie ale Agentiilor si directorii Agentiilor. Monica Macovei sugereaza ca in timpul procedurii de numire a directorilor executivi ai agentiilor europene sa fie consultate comisiile competente din Parlamentul European, avand in vedere si Comisia de Control Buget sub aspectul calitatilor de manager ale directorilor executivi.