Mafie la nivel inalt in padurile din Gheorghieni

Harghita a devenit in ultimii ani patria lemnului. Paduri intregi au fost doborate de vant sau au fost taiate ilegal. Scoaterea lemnului din padure s-a facut cu acordul si complicitatea sefilor de la Ocolul Silvic.

Norii negri s-au abatut peste padurile din Harghita dupa 1990. Mafia lemnului a devenit o expresie obisnuita pentru oamenii locului. Mii de hectare de padure rase de pe fata pamantului, zeci de dosare penale musamalizate, functionari si silvicultori corupti, proprietari inselati, padure distrusa. Sunt doar cateva din realitatile harghitene. Toata lumea le cunoaste, dar nu se intampla nimic.

In 1996, padurea a trecut de la Ocolul Silvic la comisia locala, iar in 2002 s-a reintors la Ocol. In toata aceasta perioada din padure s-a furat. Conform legii, paza trebuia sa fie asigurata de Ocolul Silvic.

In august 2002, proprietarii sunt pusi in posesie. Pentru ca pe terenul respectiv nu mai era padure, unii proprietari refuza terenul. Ocolul Silvic face un control din care rezulta ca „nu exista cioate de arbori nemarcate”. Adica nu exista urme de furt. Semneaza documentele si Melles Elod in calitate de sef al Ocolului Silvic. Acum spune ca ce s-a intamplat acolo a fost „o poveste murdara”. O poveste pe care, insa, a girat-o.

In 2003, Garda de Mediu si Inspectoratul Silvic fac un control in parcela 209-210. Sunt descoperite un „numar foarte mare de cioate rezultate din arbori taiati in delict, multe din perioada „de dinaintea” controlului efectut de echipa lui Melles, ceea ce inseamna ca documentul semnat de el in 2002 nu spunea adevarul.

In 2003, situatia de la Gheorgheni ajunge pe masa parlamentarilor, iar o comisie este trimisa in control. Inainte de sosirea anchetatorilor, mafia lemnului da foc parcelei 209-210 pentru a acoperi urmele. Deputatul Garda Dezideriu are peste o suta de interpelari si sesizari pe tema „mafiei lemnului’. In multe dintre ele apare si numele lui Melles. Autoritatile nu au luat masuri. Au luat insa mafiotii.

Peste 30.000 de metri cubi de lemn au coborat din padurea Magyes, cu o valoare de peste un milion de euro. Peste 1500 de tiruri incarcate au trecut prin Gheorgheni, fara probleme. Propietarii de drept se uita acum neputinciosi la dezastrul din codru. Ii stiu pe cei care au taiat padurea. Stiu si unde a ajuns lemnul, dar se tem sa vorbeasca.

Mafia lemnului are toate parghiile la dispozitie: o justitie care e mai mult decat oarba, politisti si silvicultori corupti, o administratie indiferenta. Nimeni nu e pedepsit, nimeni nu raspunde. Si asta pentru ca mafia lemnului are sustinatori pana in cele mai inalte sfere: in Parlament si in ministere, acolo unde nimeni nu-i poate pedepsi.

Sursa: PRO TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *