Array

Mai eco, mai ieftin: Becul cu filament dispare in 2012

Pana in 2012, toate becurile cu filament din statele Uniunii Europene trebuie inlocuite cu becuri cu halogen. Initiativa apartine Comisiei Europene si face parte dintr-o Directiva pentru design ecologic, se arata intr-un comunicat remis de Parlamentul European.
bec cu halogen
Documentul a fost inaintat in decembrie 2008, a primit aprobarea unui comitet de experti din statele membre iar un raport pe marginea directivei va fi votat de Parlamentul European in aprilie 2009. In cazul unui vot favorabil, care se anunta de pe acum, tarile UE vor avea timp din septembrie 2009 pana in 2012 sa inlocuiasca toate becurile cu filament, cu amendamentul ca acestea vor ramane pe piata pana la epuizarea stocurilor din magazine.

Potrivit Comisiei Europene, trecerea la becuri cu halogen va duce la o economie de energie insemnata. Se estimeaza ca aceasta va fi echivalenta cu consumul anual al Romaniei sau a 11 milioane de gospodarii. Totodata, emisiile de dioxid de carbon se vor diminua cu 15 milioane de tone pe an.

Economia se va resimti si la nivelul buzunarelor cetatenilor. Fiecare familie ar putea face, astfel, o economie de 25-50 de euro la factura de electricitate, cu toate ca becurile fluorescente sunt mai scumpe.

La nivelul UE, Irlanda a interzis deja comercializarea becurilor cu filament, cu care Edison a scos lumea din bezna.

La nivel mondial, masura a fost deja luata de Cuba, Brazilia si Venezuela, in 2005, si de Australia si Noua Zeelanda, in 2007.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,329FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente