Mai multe constructii si drumuri judetene din Prahova, afectate de alunecari de teren

Mai multe constructii si drumuri judetene din Prahova, afectate de alunecari de teren
Mai multe constructii si drumuri judetene din Prahova, afectate de alunecari de teren

Mai multe constructii si drumuri de interes judetean din localitati din judetul Prahova sunt afectate din cauza alunecarilor de teren, pe unele tronsoane rutiere circulatia autovehiculelor fiind pusa in pericol, iar sute de localnici riscand sa ramana izolati daca un drum judetean se va rupe.

Conform datelor facute publice, marti, de Prefectura judetului Prahova, alunecarile de teren si alte fenomene meteorologice, cum ar fi eroziunea malurilor unor ape curgatoare au provocat pagube in mai multe localitati din judet.

Una dintre cele mai afectate localitati este comuna Cornu, unde o alunecare de teren mai veche s-a reactivat si ameninta manastirea din localitate, locas de cult a carui constructie a fost finalizata in urma cu doar cinci ani. In apropierea manastirii un val de pamant s-a dislocat pe o lungime de un kilometru, o latime de o suta de metri si cu o adancime de 200 de metri. Constructia in care se afla chiliile, bucataria si sala de mese a manastirii a ramas suspendata, peretii sunt fisurati, iar intreaga cladire este in pericol iminent de prabusire.

Inca de saptamana trecuta cele peste 20 de calugarite au fost evacuate, pagubele provocate de aceasta alunecare de teren fiind evaluate la 100.000 de lei.

Tot la Cornu, drumul judetean 101 R s-a tasat pe o distanta de 50 de metri, distanta pe care carosabilul este cu un metru si jumatate mai jos decat restul drumului, asfaltul tasat afectand o conducta de canalizare. In zona circulatia rutiera este extrem de dificila, intrucat o parte din drum a ramas suspendata si este posibil ca drumul sa fie inchis. Gardul unei proprietati din zona a fost distrus si, conform datelor furnizate de Prefectura Prahova, „exista pericolul real de a fi fisurata conducta de gaze naturale ce traverseaza aceasta zona si de prabusire a unui stalp de electricitate”. In aceeasi localitate o alunecare de teren reactivata afecteaza o suprafata de o mie de metri patrati de teren. Valoarea pagubelor produse de alunecarile de teren in cele doua zone depaseste doua milioane de lei.

In comuna Telega, malul paraului Sarata s-a erodat in mai multe zone, unele praguri de fund s-au rupt, astfel incat este nevoie de construirea unor noi praguri de fund, intrucat avariile s-au produs in apropierea unui pod si a unui drum judetean.

Tot in Telega, pe un drum comunal au inceput sa apara rupturi si crapaturi din cauza unei alunecari de teren, o conducta de apa a fost decopertata, iar daca valul de pamant, care se afla intr-un echilibru instabil, nu va fi stopat, drumul risca sa se prabuseasca, iar aproximativ 700 de locuitori din satul Bustenari ar ramane izolati.

In comuna Lapos, un drum judetean s-a crapat si s-a denivelat din cauza infiltrarii apei pluviale in structura drumului, ca urmare a colmatarii unui sant de pe margine, pe respectivul tronson rutier circulandu-se cu restrictii de viteza.

In orasul Breaza, alunecarile de teren afecteaza mai multe gospodarii, mai multe locuinte riscand sa se prabuseasca dupa ce in pereti au aparut fisuri ca urmare a dislocarii terenurilor. De asemenea, structura de rezistenta a unui drum judetean a fost afectata din cauza unei alunecari de teren.

In comuna Brebu, in aval de barajul de acumulare de la Paltinu, s-a reactivat o alunecare de teren pe o lungime de aproximativ 200 de metri, cu o adancime de 20 de metri. Specialistii care s-au deplasat la fata locului au caracterizat fenomenul drept „agresiv si continuu” si au constatat ca in unele zone alunecarea se apropie de infrastructura drumului local, acesta prezentand fisuri la nivelul covorului asfaltic, dar si ca peretii locuintelor din zona au inceput sa se fisureze, fara a fi deocamdata nevoie ca populatia sa fie evacuata.

In comuna Predeal Sarari, ca urmare a precipitatiilor cazute ultima perioada si a faptului ca apele de suprafata si freatice nu sunt drenate corespunzator, s-a produs o alunecare de teren care a distrus infrastructura si structura unui drum judetean, tronson care in unele zone s-a prabusit, circulatia fiind pusa in pericol.
In comuna Soimari, fundatia unei locuinte s-a dislocat, iar peretii casei s-au crapat ca urmare a unei alunecari de teren in stadiu incipient.

In toate localitatile afectate urmeaza a se realiza proiecte care sa aduca solutii tehnice si detalii de executie, informeaza Prefectura Prahova.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente