Octavian Popescu, seful Directiei Generale Controlul Poluarii din cadrul Garzii Nationale de Mediu (GNM), a anuntat ca administratiile locale vor fi atentionate de catre GNM cu privire la gestionarea situatiei din teren in perioada sarbatorilor pascale.
„Aceste sarbatori nu vor fi foarte fericite pentru noi pentru ca vom avea de lucru cu cetatenii care lasa in urma lor deseuri, in ape, pe malurile raurilor sau in locuri neamenajate, dupa organizarea de gratare.
Promitem ca vom incepe cu atentionarea administratiilor locale si vom fi prezenti, evident, si in teren”, a declarat Popescu, citat de Agerpres.
Legea picnicului, intrata in vigoare pe 27 martie 2012, prevede ca pot fi amenajate zone speciale pentru picnic pe domeniul public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilitati si facilitati pentru aceasta activitate si in care aprinderea focului este permisa.
Spatiile pentru gratare se vor gasi in parcuri si in zonele limitrofe ale padurilor situate in intravilanul localitatilor.
Persoanele care merg la picnic nu au voie sa spele obiectele folosite in apele din vecinatatea zonei speciale amenajate, sa hraneasca animalele salbatice, sa distruga plantele.
De asemenea, legea obliga ca deseurile sa fie aruncate numai in locurile special amenajate, iar focul trebuie aprins tot in locuri amenajate special.
Nerespectarea prevederilor acestei legi se pedepseste cu amenzi cuprinse intre 100 si 5.000 de lei.