Mai multe ONG-uri cer sefului statului printr-o scrisoare deschisa sa interzica pescuitul de sturioni

Mai multe ONG-uri de mediu au cerut marti printr-o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, premierului interimar Emil Boc si deputatului Sulfina Barbu sa modifice legea privind pescuitul si acvacultura, astfel incat pescuitul comercial al speciilor de sturioni sa fie in continuare interzis. sturion

Scrisoarea deschisa a mai fost transmisa Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea, Conventiei privind Comertul International cu Specii Periclitate din Fauna si Flora Salbatica si Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.

Organizatiile de mediu subliniaza ca speciile de sturionii inregistreaza un declin constant, in ultimele decenii cantitatile pescuite scazand de la 300 de tone, in anul 1960, pana la aproximativ 6 tone, in anul 1994.

„In ciuda evidentelor, deputatii din Comisiile de Mediu si de Agricultura au modificat prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura. Textul noii legi (317/2009) permite interpretari si contine formulari neclare, astfel incat capturarea sturionilor, in alt scop decat pentru inmultire, este posibila. Totodata, aceeasi lege permite si folosirea uneltelor de pescuit comercial in zone de protectie din cadrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii”, se arata in scrisoarea deschisa.

Astfel, prin modificarea articolului 64, litera c) din Ordonanta de Urgenta 23/2008 se autorizeaza pescuitul sturionilor si in alte scopuri decat pentru repopulare, iar litera d) permite detinerea, transportul si comercializarea sturionilor, produselor si subproduselor de sturioni provenind din pescuit.

Prin modificarea literei b) din articolul 65 se reglementeaza „pescuitul cu unelte si scule neautorizate” in cadrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Acest lucru permite folosirea mijloacelor de pescuit industrial in zone protejate, singura conditionare propusa de lege fiind autorizarea uneltelor si sculelor utilizate.

In plus, marti, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, WWF Programul Dunare Carpati Romania, alaturi de organizatiile neguvernamentale membre ale Coalitiei pentru Mediu au pichetat sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in semn de protest fata de legalizarea pescuitului sturionilor in scop comercial.

„Prevederea din noua lege a pescuitului arunca pe fereastra cei 4 milioane de euro cheltuiti de guvern pentru programul de sustinere a sturionilor, desfasurat in ultimii patru ani. Daca celor 200.000 de puieti de morun, nisetru si pastruga cu care a fost populata Dunarea nu li se va da timpul necesar pentru a ajunge la maturitate si a se reproduce natural, pescariile de sturioni din Romania nu se vor putea reface, iar pierderile economice si cele pentru natura vor fi iremediabile”, a declarat Luminita Tanasie, director WWF Programul Dunare Carpati Romania.

Actiunea de protest, care a durat aproximativ o ora si jumatate, a fost organizata sub forma unui „targ de sturioni”. Exemplarele nevandute vor fi trimise autoritatilor.

Dintre speciile de sturioni care traiesc in apele Romaniei, oamenii de stiinta au aratat ca viza este specie critic periclitata/extincta, nisetrul, morunul si pastruga sunt specii periclitate, iar cega este considerata specie vulnerabila.

Pescuitul sturionilor in scop comercial fusese interzis in Romania in 2006, prin ordinul comun al ministrilor Agriculturii si Mediului pentru o perioada de zece ani. 34 de organizatii neguvernamentale de mediu au semnat o scrisoare de protest pentru modificarea Legii 317/2009 care va fi trimisa presedintiei, guvernului si Parlamentului.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *