Larvele de fluturi modificate genetic pot produce m?tase fluorescent?
Larvele de fluturi modificate genetic pot produce mătase fluorescentă

Fluturii britanici isi traiesc anii cei mai grei, in ultimul sfert de secol. Numeroase specii sunt astazi pe cale de disparitie in urma verilor reci si ploioase.
fluturi
O vara umeda, o agricultura intensiva si dezvoltarea locuintelor ameninta 12 specii de fluturi, ale caror numar de indivizi este cel mai scazut din ultimii 30 de ani.

Vara 2007 a fost cea mai ploioasa din ultimii 100 de ani iar august 2008 a fost la fel de urat. Ploaia ingreuneaza zborul fluturilor care sunt mai vulnerabili fata de pradatorii lor.

Fluturilor le este greu sa se si reproduca in conditii de ploaie, sa gasesca hrana sau sa isi depuna ouale.

Fenomenul ii afecteaza, de exemplu, pe Fabriciana adippe, care are mai putin de 50 de colonoo, precum si fluturele de salcam, cu mai putin de 100 de colonii.

Incepand din 1996, multumita “Uk Butterfly Monitoring Scheme” – un plan de observare si de supraveghere a fluturilor, s-a constatat ca si alte specii erau amenintate, precum fluturele multicolot (Nymphalis urticae) care si-a pierdut 60% din populatie in ultimii 30 de ani.

“Daca am avea un an insorit, anumite specii si-ar reveni, dar altele au atat de putini indivizi, incat nu suntem siguri ca mai au cum sa se inmulteasca”, a declarat Tom Brereton, responsabil cu supravegherea la “Butterfly Conservation”.

Dr. Brereton isi doreste o mai buna gestiune a padurilor si a ariilor protejate. “Insectele sunt indicatori foarte buni ai sanatatii mediului si daca ele nu o duc bine, acest lucru dovedeste ca si alte specii ale faunei si flore sunt amenintate”, a spus Brereton.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here