Mai putin praf ucigas in Clisura Dunarii

Praful fin provenit de la haldele de steril ale fostei mine de cupru au provocat dezastre ecologice
Praful fin provenit de la haldele de steril ale fostei mine de cupru au provocat dezastre ecologice

Guvernul a alocat, in sfarsit, fonduri pentru ameliorarea efectelor asupra mediului generate de iazurile Moldomin. Pentru ca plamanii oamenilor sa nu se mai usuce, iar culturile sa nu mai fie compromise din cauza prafului, au fost alocate 2,3 milioane de euro.

Aerul ar putea fi mult mai curat in localitatile de pe malul Dunarii odata cu investitia anuntata de Guvern pentru ecologizarea iazurilor de decantare de la SC Moldomin. Acest lucru se datoreaza in primul rand voluntarilor  de la Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera.

Praful fin provenit de la haldele de steril ale fostei mine de cupru de la Moldova Noua au provocat adevarate dezastre ecologice la fiecare vant mai puternic, dar autoritatile statului au stat ani de zile cu mainile in san. „Cand bate vantul, limitele sunt depasite in medie de 15 ori. Acolo, poluarea se vede cu ochiul liber”, Gheorghe Pitulan, comisar la Garda de Mediu.

Voluntarii s-au incapatanat insa sa lupte pentru un aer mai curat, iar rezultatele incep sa se vada. „Dupa doi ani de rapoarte de monitorizare si strategii de stopare a poluarii, s-a hotarat aprobarea a zece milioane de lei, aproximativ 2,3 milioane de euro, pentru ecologizarea iazului Tausani”, a precizat Cornel Popovici Sturza, presedintele GEC Nera.

Rezolvare partiala

Iazul Tausani ocupa cam 20 de hectare din cele peste 100 in care sunt depuse cantitati uriase de steril. „Pentru Bosneag-extindere, cel mai mare iaz de acolo, Agentia de Protectie a Mediului a cerut societatii Moldomin un bilant de mediu pentru a putea emite un aviz de inchidere a iazului”, a explicat Sturza. Asta inseamna ca problemele de poluare ar putea fi rezolvate cu o intarziere de cel putin doi sau trei ani fata de iazul Tausani.

Potrivit estimarilor facute de Moldomin, ar fi nevoie de aproape 75 de milioane de euro pentru a inchide si ecologiza obiectivul minier. „Primaria a facut un studiu care arata ca ar costa vreo 24 de milioane de euro ecologizarea zonei”, a adaugat viceprimarul orasului Moldova Noua, Gheorghe Sporea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *