Maimutele dintr-o insula japoneza isi spala cartofii inainte de a-i manca

Cercetatorii le observa comportamentul de mai bine de o jumatate de veac, iar una dintre descoperirile lor este de-a dreptul uimitoare.
macaci
Aceste maimute au invatat de la oameni sa spele cartofii inainte de a-i manca. Adica, explica specialistii, avem un exemplu de deprindere a obiceiurilor, despre care se credea ca poate fi intalnit numai la oameni.

Cercetarile au inceput in 1948, cand Imashy Kinjy, pe atunci tanar lector la Universitatea Kyoto, a pornit cu studentii o expeditie intr-o insula nelocuita ca sa studieze caii salbatici.

Fenomenul cultural descoperit la maimutele japoneze este de maxima importanta si ne ajuta sa intelegem mai bine originile naturii umane.Matsuzawa Tetsuro, Institul de Cercetare a Primatelor

Din pura intamplare, a dat peste o ceata de macaci. Nimeni pana la el nu studiase comportamentul primatelor. Asa ca, fascinat de obiceiurile lor, a inceput primul studiu de lunga durata in acest domeniu.Tanarul savanat a fost ajutat o inimoasa profesoara de scoala generala, Mito Satsue, acum venerabila nonagenara, al carui rol era de a identifica si boteza fiecare membru al grupului de maimute. Le-a castigat increderea, hranindu-le zilnic, si intr-o zi de septembrie, acum mai bine de 50 de ani, Mito a avut ideea sa le dea maimutelor cativa cartofi dulci.

“Prima data am vazut-o pe Imo cum se aseaza deoparte si spala cartoful de noroi, in apa izvorului,” a dezvaluit Mito Stasue. De fapta maimuta a fost botezata mai tarziu Imo, cuvantul japonez pentru cartofii dulci.

Cu timpul, toate suratele ei au imitat-o. Ba mai mult, pentru ca le placea gustul au inceput sa-si spele cartofii in apa marii.

Observatiile dureza de opt generatii, continuand si astazi. O concluzie, mai ales, e spectaculoasa – maimutele au invatat de la oameni si isi apateaza comportamentul in functie de propriile nevoi. Exact cum deprindem si noi obiceiurile impuse de traiul in societate.

Sursa: Stirile PRO TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,205FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente