Mamiferele mediteraneene, in pericol de disparitie

0
1234

Mai multe specii de mamifere mediteraneene sunt amenintate, unele dintre ele, precum linxul iberic si foca cu burta alba, fiind „in pericol critic de disparitie”, se arata in raportul Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), citat de AFP.specii pe cale de disparitie

Raportul precizeaza ca „o specie din sase este amenintata cu disparitia” in regiunea mediteraneana, de aici fiind excluse balenele si delfinii. Potrvit IUCN, principala amenintare in cazul acestor mamifere este distrugerea habitatelor lor naturale din cauza activitatilor agricole, a poluarii si a urbanizarii, ele fiind extrem de afectate si de vanatul excesiv si de speciile invadatoare.

IUCN, care in ultimele luni si-a intensificat semnalele de alarma cu privire la disparitia mamiferelor de pe intreaga planeta, a tinut sa precizeze ca trebuie intreprinse urgent actiuni prin care sa fie protejate habitatele acestora si care sa permita conservarea biodiversitatii.

In regiunea mediteraneeana, erbivorele mari, carnivorele si chiar iepurii sunt cele mai amenintate specii, iar opt dintre ele au disparut deja, cum ar fi cerbul lopatar persan si hipopotamul, reaminteste IUCN. Speciile care reusesc cu mare dificultate sa supravietuiasca in zona Marii Mediterane sunt rozatoarele, in special chitcanul, ariciul si cartita.

Cele mai mari „concentratii” de specii amenintate se afla in muntii din Turcia, in Levant si in nord-vestul continentului african.

Dintre cele 320 de specii de mamifere observate, „3% sunt in pericol critic de disparitie, 5% sunt in pericol, iar 8% sunt vulnerabile”, a indicat IUCN, adaugand ca un sfert din mamiferele mediteraneene au o populatie in declin.

20 de specii de mamifere dintre cele 49 amenintate cu disparitia sunt unice pentru regiunea mediteraneeana.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.