O echipa de oameni de stiinta care cercetau niste mostre de roca aduse din Africa a observat ca exista o legatura stransa intre formarea calotei glaciare din regiunea Antarctica si nivelul scazut al dioxidului de carbon.
Acesta este primul studiu in care s-a aratat ca nivelul scazut al dioxidului de carbon ar putea permite formarea calotei glaciare, in timp ce un nivel ridicat ar duce la topirea acesteia. Conform rezultatelor, in urma cu 34 de milioane de ani nivelul dioxidului de carbon a scazut in mod misterios.
„Aceasta a fost cea mai importanta schimbare climatica de la disparitia dinozaurilor, de acum 65 milioane de ani”, a declarat co-autorul studiului, Bridget Wade, citata de Reuters.
In studiu a fost reconstruit nivelul dioxidului de carbon din acea perioada, pentru a arata cum s-a format calota glaciara din regiunea Antarctica. Pe atunci, nivelul de CO2 era de 750 parti la milion, adica dublu fata de nivelul actual.
„Putem observa nivelul de dioxid de carbon daca studiem substantele chimice din scheletul unor organisme planctonice care traiau in ocean la acea vreme”, a explicat Paul Pearson, de la Universitatea Cardiff.
Insa aceste dovezi sunt foarte greu de obtinut in Antarctica, intrucat gheata a acoperit totul.
„Rezultatele noastre au fost obtinute cu ajutorul unor modele climatice sofisticate ce au fost aplicate pentru acest interval de timp. Aceste modele pot fi folosite pentru a prezice topirea calotei glaciare, care se pare ca incepe la un nivel al dioxidului de carbon de 900 parti la un milion”, a mai spus Pearson.
Sursa: Intact News