Marea Britanie vrea sa beneficieze de resursele geotermice din Islanda si negociaza instalarea unor cabluri submarine destinate transportului de electricitate intre cele doua tari, a declarat joi Charles Hendry, secretar de stat responsabil cu Energia.
Energie electrica din craterul vulcanilor: Marea Britanie vrea sa se asocieze cu Islanda pentru exploatarea resurselor geotermice (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)
„Am vrea sa ne asociem cu Islanda, deoarece aceasta tara detine numeroase resurse geotermice si le poate exporta la scara mare”, a explicat Hendry.
„Suntem in continuare la stadiul de negocieri, dar la sfarsitul lunii mai voi efectua o vizita in Islanda pentru a continua negocierile incepute anul trecut”, a adaugat el.
Mii de kilometri de cabluri submarine vor fi necesare pentru ca Marea Britanie sa poata obtine energie de la vulcanii islandezi. Aceste cabluri submarine permit efectuarea transportului de energie cu un nivel slab de emisii de carbon.
Marea Britanie a fost intotdeauna independenta in domeniul resurselor, dar acestea se epuizeaza, iar „secolul al XXI-lea este, fara nicio indoiala, momentul explorarii acestor metode de exploatare a energiei”, a adaugat ministrul.
Marea Britanie a instalat deja cabluri care ii asigura legatura cu Olanda si Franta si cauta sa isi extinda reteaua.
„Vom ajunge sa fim tot mai dependenti de resurse provenind de la vecinii nostri, in special in ceea ce priveste electricitatea. Este necesar sa ne diversificam, pentru a nu fi dependenti de un singur tip de energie”, a mai declarat secretarul de stat pentru Energie.
Negocieri sunt de asemenea in curs in vederea asigurarii unei legaturi intre Marea Britanie si insula engleza Alderney din Canalul Manecii. In opinia lui Charles Hendry, „incheierea unui acord va reprezenta o oportunitate importanta, deoarece coastele insulei pot oferi cantitati enorme de energie produsa de maree”.