Judetul Mures nu mai are unde sa depoziteze deseurile menajere, in afara de Sighisoara, unde se afla singurul depozit de deseuri autorizat din judetul Mures, a anuntat, astazi, Cancelaria Prefectului Mures. Reprezentantul Guvernului in teritoriu sustine ca mai multe localitati care transportau gunoiul la depozitul de la Campia Turzii, nu vor mai avea unde sa il depoziteze incepand cu luna aprilie.
Potrivit sursei citate, firma care administreaza depozitul municipal de deseuri de la Campia Turzii a acordat preaviz administratiilor publice locale privind rezilierea unilaterala a contractelor incheiate avand ca obiect prestarea serviciului de depozitare a deseurilor menajere pe amplasamentul Depozitului municipal de deseuri Campia Turzii, incepand cu data de 1 aprilie 2012.
Pascan a precizat ca a primit sesizari de la mai multi primari care acuzau faptul ca administratia judeteana nu solutioneaza aceasta problema si astfel a chemat la masa dialogului reprezentanti ai institutiilor publice, ai Consiliului Judetean Mures, atragand atentia ca CJ Mures este direct raspunzator de haosul creat in judetul Mures in privinta gestionarii deseurilor menajere.
„De aproape 10 ani, atunci cand Consiliul Judetean Mures a semnat contractul cu societatea Agenda 21 (in spatele careia s-au aflat interesele oneroase ale unui asa-zis investitor italian), in ciuda apelurilor repetate ale Primariei Targu-Mures ca se prefigureaza o afacere paguboasa, C.J. Mures nu a reusit sa rezolve aceasta problema si nu le ofera primarilor solutii pentru o rezolvare macar provizorie, pana la punerea in functiune a depozitului zonal de deseuri din localitatea Sanpaul. De aceea, am decis sa ma implic, vazand atata neputinta in gestionarea acestei probleme deosebit de grave. Nu vreau sa ne invadeze gunoiul si daca ne preocupa cu adevarat problema mediului inconjurator, de aici trebuia sa incepem. Nu sa stam la mana italienilor, iar apoi cand ceasul al 12-lea a batut, iar gropile de gunoi au fost inchise sa incepem sa ne gandim la strategii. Consiliul Judetean Mures, in calitate de coordonator al gestionarii deseurilor, avea obligatia de a gasi solutii pentru fiecare primarie in parte. Nu sa ajungem in situatia in care sa ne gandim la mijlocul lunii aprilie ce facem cu gunoiul, pe care, de la 1 aprilie, nu avem unde sa-l ducem. E vorba despre 36.000 de tone pana la sfarsitul anului, 15.000 t/an din judet si 3.000 t / luna din Targu-Mures” a spus prefectul de Mures.
Marius Pascan le-a cerut reprezentantilor Consiliului Judetean prezenti la sedinta sa trateze aceasta problema cu maxima seriozitate, responsabilitate si promptitudine si sa convinga, chiar si prin lobby politic, daca este cazul, Consiliul Local Sighisoara, localitate unde se afla singurul depozit de deseuri autorizat din judetul Mures, sa fie de acord cu preluarea gunoiului menajer din judet pana la darea in functiune a depozitului de la Sanpaul.
Prefectul Marius Pascan s-a angajat sa faca demersuri pe langa prefectii din judetele Alba si Bistrita-Nasaud pentru a interveni pe langa consiliile locale Ocna Mures si Beclean in vederea acceptarii la depozitare macar a unei parti din gunoiul adunat de pe raza unor localitati din judetul Mures.
UPDATE: Ce spune presedintele CJ Mures
Domnul Marius Pascan este prefect din anul 2009. Daca a aflat doar la sfarsitul mandatului despre problemele de gestionare a deseurilor din judet, dar a avut timp sa scrie volume de poezii, este regretabil. Spre deosebire de el, eu am aflat de aceste probleme la inceputul mandatului meu si m-am si implicat pentru rezolvarea lor. Contractul de finantare a fost semnat la data de 30 iunie 2010, iar cel de lucrari privind constructia depozitului zonal de deseuri, a instalatiei de tratare mecano-biologica si inchiderea depozitelor neconforme in judetul Mures in anul 2011. Domnul Prefect ar trebui sa stie ca asemenea probleme nu se rezolva de la o zi la alta, proiectele europene se implementeaza pe parcursul a mai multor ani. Il invit pe domnul Pascan, oricand, chiar si acum la sfarsit de mandat, la o discutie lamuritoare sa inteleaga mersul proiectului si sa vada ca situatia este sub control.