Contractul de finantare al unui nou proiect din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbana a fost parafat ieri in municipiul Baia Mare. Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu a fost in orasul nostru, unde alaturi de primarul Catalin Chereches, a semnat contractul de finantare pentru amenajara Parcului Public Central. Aceasta noua si vitala oaza verde va fi amplasata pe zona fostelor sere ale municipalitatii, in apropierea Catedralei Ortodoxe Episcopale „Sfanta Treime”. Valoarea proiectului se ridica la peste 150 de miliarde de lei vechi, cu TVA, si are rolul de a aduce o crestere a calitatii vietii baimarenilor.
Primarul Catalin Chereches a deschis anul trecut o perioada bogata in investitii pentru municipiul Baia Mare, care datorita implicarii edilului, beneficiaza de opt mari proiecte cuprinse in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana. Contractele de finantare fiind semnate, momentan cinci dintre aceste proiecte se afla in diverse etape de implementare, unul a fost semnat ieri si se pot demara procedurile, iar doua vor fi semnate pana la sfarsitul anului.
Municipiul Baia Mare va fi dezvoltat in 2012 mai mult ca in ultimii zece ani
Daca este sa amintim proiectele care au fost demarate deja, vorbim de modernizarea si reabilitarea strazii Granicerilor, despre dezvoltarea eco-retelei urbane de agrement urban in cartierul Vasile Alecsandri, de extinderea retelei de troleibuz in acest cartier, reabilitarea si modernizarea Pietei Cetatii si modernizarea si extinderea primului centru social, „Phoenix”, pentru persoanele cu dizabilitati. Contractul de finantare semnat ieri prevede demararea procedurilor necesare pentru amenajarea Parcului Public Central, urmand ca pana la finalul anului sa fie semnate contractele de finantare atat pentru reabilitarea si modernizarea strazii Oborului, cat si pentru strada Electrolizei. Ministrul Dezvoltarii, Cristian Petrescu, si-a exprimat increderea ca si implementarea acestui proiect se va realiza cat de curand, acest detaliu ducand la cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene, pe plan national. In ceea ce priveste gradul de absorbtie al acestor fonduri pe plan local, primarul Chereches recunoaste ca la final de an, Baia Mare s-ar putea situa la 120 % !
Cristian Petrescu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului: „Sper ca si implementarea acestui proiect va fi facuta cat mai curand, astfel ca gradul de absorbtie al fondurilor europene sa fie imbunatatit. Parcul Public Central este un proiect benefic pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor din municipiul Baia Mare si nu pot decat sa ma bucur ca sunt aici si ca am semnat acest contract”.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare: „Semnarea acestui protocol inseamna ca putem demara procedurile de achizitie, de consultanta, respectiv de lucrari. Lucrarile efective vor incepe undeva in vara acestui an, si vor fi demarate aproape in paralel cu proiectul care prevede reabilitarea strazii Granicerilor, cel de extindere al liniei de troleibuz in cartierul Vasile Alecsandri, reabilitarea Pietei Cetatii si amenajarea centrului social pentru persoane cu dizabilitati. Acestea sunt proiecte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana. Avem insa promisiuni de la Ministerul Dezvoltarii ca, pana la sfarsitul anului vom avea aprobate si urmatoarele doua proiecte, respectiv reabilitarea strazilor Oborului si Electrolizei. Asta va duce municipiul Baia Mare undeva la 120% grad de absorbtie”.
Parcul Public, un fel de frate mai mic al Central Park din New York
Prin semnarea contractului de finantare pentru proiectul „Parcul Public Central” se va trece din vara la reabilitarea si amenajarea unei suprafete in prezent relativ degradata din intravilan, si in acelasi timp se va amenaja un spatiu public destinat activitatilor de agrement si socializare. Parcul va avea o serie de functiuni, dintre acestea amintim spatiile libere pentru odihna si recreere, de relaxare, petrecere a timpului liber, dar si divertisment. Spatiile verzi vor fi distribuite uniform si vor fi doate cu foisoare din lemn pentru mici popasuri destinate alimentatiei vizitatorilor. Aleile pietonale vor fi delimitate lateral cu copaci si banci, iar instalatia de iluminat va fi pozitionata astfel incat sa puna in valoare arhitectura parcului. Luand in considerare locatia aleasa, una centrala, dar si proiectele pentru diverse atractii pe care acest parc le va detine, putem spune cu mana pe inima ca Parcul Public Central al municipiului Baia Mare va fi un fel de frate mai mic al celebrului Central Park din New York.
Proiectul parcului prevede si amenajarea unei fantani arteziene si zone de popas, unele protejate de pergole de lemn si elemente de fier forjat, dotate cu mese si bancute, unde baimarenii vor putea juca sah, table sau alte jocuri. Vor fi amplasate aici si foisoare, construite din lemn, care vor avea rol de adapost in caz de precipitatii. 288 de arbori ornamentali sunt prevazuti a fi saditi aici, din 18 specii diverse, dar vor fi plantati si 231 de arbusti ornamentali din 30 de specii diferite. Pentru a crea gardurile vii, vor fi plantate 12.297 de arbusti din speciile Ligustrum, Tuia, Lonicera, iar ca specii floricole vor fi folosite 56.519 de rasaduri de flori.