Marea Neagra revine la viata. Specii disparute de pesti repopuleaza marea

Marea Neagra revine la viata. Specii disparute de pesti repopuleaza marea
Marea Neagra revine la viata. Specii disparute de pesti repopuleaza marea

Multi ani la rand, pestii din Marea Neagra au fost in pericol. Populatiile au fost decimate din cauza calitatii proaste a apei si pescarii s-au intors la mal cu plasele goale. Zeci de specii au disparut o lunga perioada de timp. Acum, insa, se pare ca Marea Neagra incepe sa fie din ce in ce mai populata de pesti. Incet – incet, se refac stocurile si reapar specii ce nu mai fusesera vazute de mult timp.

Acestea sunt rezultatele eforturilor biologilor si ale semnalului de alarma tras in urma cu cativa ani. Toate stradaniile de a repopula Marea Neagra continua si mai cu spor, acum ca au inceput deja sa se vada efectele. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului „Grigore Antipa” a demarat zilele acestea un nou proiect finantat de Comisia Europeana referitor la pescaria marina si exploatarea durabila a resurselor pescaresti. Proiectul, intitulat MareFrame, isi propune eliminarea barierelor ce impiedica utilizarea la o scara mai larga a abordarii ecosistemice a managementului pescaresc. Practic, vor fi create noi instrumente si tehnologii si vor fi extinse modelele ecosistemice si metodele de evaluare astfel incat pescuitul sa nu distruga populatiile de pesti. Astfel, noua politica va readuce stocurile de peste la niveluri sustenabile, va pune capat practicilor de pescuit care genereaza risipa si se va oferi cetatenilor UE o aprovizionare stabila cu alimente sigure si sanatoase, pe termen lung.
„A pescui in mod sustenabil insemna a pescui la niveluri care nu pun in pericol reproducerea stocurilor, dar care permit, in acelasi timp, obtinerea unor capturi maxime de catre pescari. Acest nivel este cunoscut sub denumirea de «productie maxima durabila». Conform estimarilor, daca stocurile sunt exploatate in acest mod, marimea lor ar putea creste considerabil, in paralel cu o crestere a nivelului capturilor si a veniturilor din pescuit”, explica dr. ing. Simion Nicolaev, directorul Institutului National „Grigore Antipa” din Constanta.

Potrivit acestuia, pentru a putea reconstrui o economie viabila in sectorul pescuitului din Europa, granitele mediului marin trebuie respectate cu adevarat. Gestionarea pescuitului in UE va fi guvernata de abordarea eco-sistemica si abordarea bazata pe principiul precautiei, pentru ca efectele activitatilor de pescuit asupra ecosis-temului marin sa fie limitate.

Coordonatorul proiectului si directorul administrativ al MareFramis este Matis ohf., o societate comerciala de drept public din Islanda, care abor-deaza cercetarea, inovarea si siguranta in domeniul alimentar, in vederea sporirii valorii resurselor de hrana prin cercetare, dezvoltare, diseminare a informatiei si consultanta. „Intalnirea de initiere a proiectului MareFrame se va desfasura la Reykjavik, in Islanda, in perioada 11 – 13 februarie 2014, iar Romania va fi reprezentata de echipa Institutului National „Grigore Antipa” Constanta, ca si membru in consortiu”, a mai declarat ing. Simion Nicolaev. Acesta cuprinde 30 de parteneri si include organizatii de cercetare-dezvoltare de prestigiu din domeniile stiinte pescaresti, modelare ecosistemica, testarea si evaluarea modelelor, economie si stiinte sociale si leadership din 14 tari (Danemarca, Suedia, Finlanda, Polonia, Regatul Unit, Spania, Italia, Romania, Norvegia, Islanda, Africa de Sud, Australia, Canada si Noua Zeelanda).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *