„Marele Zid Verde”, lung de 8.000 de kilometri, propus pentru a opri extinderea desertului Sahara

E cel mai mare desert din lume, ocupand o treime din suprafata Africii, si continua sa se extinda usor, dar sigur. Pentru a opri avansarea desertului Sahara, liderii tarilor africane intentioneaza sa construiasca un „zid” format din copaci.Sahara

„Marele Zid Verde” ar urma sa fie o centura formata din copaci, lunga de 8.000 de kilometri si lata de 15 kilometri, din vestul continentului, in Senegal, pana in est, la Oceanul Indian.

Oamenii de stiinta spera ca aceasta centura de copaci va incetini eroziunea solului, viteza vantului si va ajuta la infiltrarea apei de ploaie in sol, conform BBC.

Desi suna ireal, in cadrul unei intalniri dintre reprezentantii celor 11 tari afectate de desertificare, Fondul Global de Mediu a spus ca e dispus sa sprijine ideea cu 119 milioane de dolari. Pana acum, doar presedintele senegalez si-a exprimat acordul pentru acest proiect.

Initiativa, propusa in urma cu cinci ani, nu a fost pusa in aplicare din cauza lipsei de finantare si din cauza ingrijorarii unor experti, privind intretinerea corespunzatoare a vegetatiei. Plantarea copacilor este usoara, insa, mentinerea lor pare a fi o sarcina greu de indeplinit.

De altfel, Ciad a depus eforturi in sustinerea acestui demers, plantand o astfel de centura verde in jurul capitalei N’Djamena, zeci de mii de copaci fiind crescuti in pepiniere de la marginea orasului. Nu au fost insa initiate demersuri pentru ca acestia sa fie plantati in zonele desertice din nord, ca parte din „Marele Zid Verde”.

Aceasta nu este prima propunere care sa opreasca inaintarea desertului Sahara. In 2009, un arhitect a propus construirea unui zid de 6.000 de kilometri, alcatuit din dune de nisip ce urmau a fi la fel de solide precum cimentul, prin injectarea masiva cu apa ce contine un anumit tip de bacterii.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente