Toate persoanele care au vechituri electronice si vor sa scape de ele le pot scoate, la sfarsitul acestei saptamani, in fata casei sau a blocului pentru a fi ridicate de agentii de salubritate in vederea reciclarii.
Cea de-a doua etapa a campaniei de strangere a deseurilor din echipamente electrice si electronice (DEEE) de anul acesta se va desfasura vineri si sambata, a anuntat, ieri, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. Campania „Marea debarasare” va avea loc si in mediul rural, in 16 judete.
La editia precedenta, ce a avut loc in luna martie a acestui an, campania a ajuns si la sate, unde cei de la salubritate au colectat circa 80 de tone de DEEE. Romanii nu sunt constienti pe deplin de pericolul de poluare pe care il reprezinta aparaturile invechite. „Echipamentele vechi sunt donate rudelor de la tara sau vecinilor”, preciza, la inceputul acestui an, Valentin Negoita, presedintele Ecotic, asociatie de gestionare a deseurilor din echipamente electrice si electronice (DEEE).
Criza a micsorat „Marea Debarasare”
La prima editie de anul acesta s-au adunat, la nivel national, 437 tone de deseuri, iar Borbely spera ca in 2010 cantitatea medie de DEEE colectate pe cap de locuitor sa fie de patru ori mai mare decat in 2009 (un kilogram pe cap de locuitor). Cei de la salubritate s-au aratat, insa, sceptici in aceasta privinta inca de la prima editie. Motivul?
Criza financiara i-a determinat pe romani sa nu-si mai schimbe atat de des lucrurile din casa asa cum o faceau inainte, cand isi puteau cumpara orice aparat prin „credit cu buletinul”. „Oamenii incearca, mai nou, sa pastreze aparatele electronice din gospodarii pana nu mai merg deloc. Singurele exceptii le constituie, eventual, LCD-urile, plasmele si telefoanele mobile”, mai spunea Valentin Negoita.
Orasul in care s-a colectat cel mai mult la editia precedenta a fost Constanta, iar cele mai putine au fost adunate de la bucurestenii din sectorul 5.
Sursa: Adevarul