Petrolistii, in conflict cu Obama

Gigantii petrolieri reproseaza Casei Albe ca desfiinteaza zeci de mii de joburi odata cu inchiderea platformelor. Tribunalul din Louisiana a anulat marti moratoriul de sase luni privind forarile in ape adanci, impus de Obama in urma catastrofei din Golful Mexic.Obama

Tensiunile intre administratia Barack Obama si industria petroliera cresc de la o zi la alta. Liderii mondiali ai industriei titeiului, reuniti ieri la Congresul International al Companiilor Petroliere, desfasurat la Londra, au cerut presedintelui american sa ridice moratoriul de sase luni privind forarile in ape adanci. In acelasi timp, un judecator din statul Louisiana a anulat moratoriul, ce fusese impus de Casa Alba, ca urmare a dezastrului ecologic care continua sa afecteze Golful Mexic. Obama a anuntat imediat ca va face apel impotriva deciziei.

Procesul a pus fata in fata industria petroliera, sprijinita de politicienii locali din Louisiana, cu administratia Obama sprijnita de organizatiile ecologiste. Avocatul companiilor petroliere, Carl Rosenblum, a reprosat guvernului american ca nu ia in calcul „mediul uman”, ci numai mediul inconjurator si ca „distruge intregul ecosistem al afacerilor”.

De la impunerea moratoriului, pe 28 mai – la mai mult de o luna de la accident – toate cele 33 de puturi care operau in Golf au fost oprite. Deasemenea, a fost sistata eliberarea de permisiuni de forare noi. Proprietarii platformelor petroliere au amenintat ca se vor retrage din acea zona daca interdictia ramane valabila. Pe platformele din Golf lucrau circa 7.000 de muncitori. Dar, potrivit oficialilor din statul Louisiana, fiecare job de pe platforma sustine alte trei joburi pe uscat, ceea ce inseamna ca alte 21.000 de joburi sunt in joc. „Niciodata nu s-a mai intamplat ca, printr-o simpla semnatura, un guvern sa inchida o intreaga industrie timp de sase luni”, a spus Rosenblum.

„Nu are sens sa continuam forarile”

De la impunerea moratoriului, autoritatile americane au inspectat 29 de puturi petroliere de adancime si au constatat ca 27 respectau toate regulile. La doua dintre ele au fost descoperite probleme minore.

Guvernul Obama sustine ca moratoriul de sase luni are rolul de a permite implementarea unor masuri de siguranta, precum si cunoasterea concluziilor anchetei asupra cauzei accidentului de la putul BP. „Presedintele este convins ca nu are niciun sens sa continuam forarile in ape adanci, dat fiind ca inca avem scurgeri de petrol din putul companiei BP”, a anuntat secretarul american pentru Afaceri interne, Ken Salazar.

Riscul nu poate fi zero

Chiar daca sunt scumpe, riscante si in faza incipienta, exploatarile de mare adancime sunt necesare, in conditiile in care rezervele de petrol de pe uscat si din apele putin adanci sunt pe sfarsite.

Acesta a fost mesajul liderilor marilor companii petroliere. Jay Pryor, unul dintre directorii Chevron, a declarat ca acest moratoriu ar „restrange rezervele mondiale de energie” si ar fi „un pas inapoi pentru securitatea energetica”.

Intrebat daca Chevron ar fi fost la fel de imprudent, el a spus ca nicio companie petroliera nu poate reduce riscul la zero. „Exista intotdeauna o sansa de unu la zece milioane sa se produca un accident, la fel ca in cazul industriilor nucleara si aviatica”, a spus el.

In afara de Golful Mexic, exploatari de adancime mai exista numai in Marea Britanie, care are 20 de puturi in Marea Nordului. Brazilia, tara despre care se crede ca detine cele mai mari rezerve de petrol situate sub ocean, nu are inca exploatari de adancime, dar are planuri sa deschida 28.

Scurgere pana in decembrie?

De la explozia platformei Deepwater Horizon, din 20 aprilie, petrolul se scurge in Golful Mexic cu un debit estimat intre 12.000 si 19.000 de barili pe zi. Constructia instalatiilor necesare pentru astuparea scurgerii va fi incheiata in august, insa specialistii avertizeaza ca deversarea ar putea continua pana in decembrie.

Rusii se tem de restructurarea British Petroleum

Presedintele rus Dmitri Medvedev va cere garantii de la premierul britanic, David Cameron, ca dezastrul petrolier din Golful Mexic nu va afecta economia rusa, a declarat ambasadorul rus la Londra, Yuri Fedotov. Cei doi lideri se vor intalni in weekend, la Summitul G8 din Canada. Moscova vrea sa stie daca BP, care isi realizeaza un sfert din productia anuala in Rusia, are planuri de reducere a activitatii, din cauza pierderilor masive.

Potrivit presei britanice, BP se pregateste de o restructurare pe scara larga pentru a se pregati pentru plata operatiunilor de curatire si a compensatiilor. BP ar putea lua in calcul vanzarea unor active in valoare de 10 miliarde de dolari, inclusiv exploatarile din Marea Nordului, ca si partea sa de actiuni la Rosneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia. BP detine 1,4% din actiunile Rosneft, in valoare totala de circa 1 miliard de dolari.

Totusi, e putin probabil ca BP sa vanda exploatarile pe care le deruleaza in Rusia impreuna cu consortiul privat TNK si care contribuie cu 10% la profitul sau anual, scrie „The Independent”.

Actiunile BP au scazut la nivelul minim din ultimii 13 ani. Ratingul de creditare al companiei a fost redus de agentia Moody’s care apreciaza ca accidentul din Golful Mexic va avea un impact negativ asupra finantelor BP timp de mai multi ani.

Tony Hayward, directorul executiv al BP, dur criticat in SUA, a devenit acum tinta criticilor si in Rusia. El a lipsit de la o intalnire a liderilor companiilor petroliere tinuta la St. Petersburg in weekendul trecut. Guvernul rus si comunitatea petroliera au crezut initial ca e ocupat cu managementul crizei din Golful Mexic, dar ulterior a iesit la iveala ca directorul se distra, la o cursa de iahturi.

Firma a anuntat ieri ca Hayward a predat controlul privind gestionarea acestei crize directorului de management, Bob Dudley.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *