Mari cantitati de apa inghetata, descoperite pe Marte

Vasti ghetari ingropati au fost descoperiti pe Marte la latitudini inferioare celor care erau estimate anterior, dezvaluie – in editia de joi a revistei americane Science – geofizicianul John Holt de la Universitatea din Texas, potrivit AFP, citata de Agerpres.
ghetari pe marte
El citeaza constatarile sondei americane Mars Reconnaissance Orbiter care apenetrat solul martian cu ajutorul radarului, subliniind ca – pana in prezent – oamenii de stiinta nu gasisera vaste intinderi de gheata decat la Polul Nord al planetei. „Impreuna, acesti ghetari reprezinta probabil cel mai mare rezervor de apa inghetata in afara calotei glaciare arctice”, subliniaza Holt . „Unul dintre ghetari este de trei ori mai intins decat Los Angeles si are o grosime pe alocuri de circa 800 m”, precizeaza el.
„In masura in care apa este o conditie sine qua non a vietii asa cum o cunoastem noi, descoperirea unor mari rezervoare de apa inghetata pe Marte este un semn incurajator pentru oamenii de stiinta care cauta viata extraterestra”, a conchis acelasi cercetator.
„In afara de valoarea lor stiintifica, acesti ghetari ar putea fi pretioase surse de apa pentru viitoarele misiuni de explorare a Planetei rosii”, subliniaza John Holt.
Un strat de stanci sfaramate a pastrat probabil acesti ghetari, ramasi dintr-o perioada glaciara pe Marte, care avea acoperite cu gheata suprafete vaste in zona Ecuatorului. Straturile de roci in jurul formatiunilor geologice mari ridicate i-au intrigat enorm pe oamenii de stiinta care analizeaza imaginile acetor regiuni martiene transmise in anii 1970 de sondele americane Viking.
Acesti mari ghetari amintesc de cei detectati sub straturile stancoase in Antarctica, noteaza John Holt.

Sursa: Ziua

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente