Marioara Micsunescu, proprietara din 2008 al unui teren de doua hectare din Parcul Tineretului, pe care l-a vandut intre timp, nu a obtinut in instanta avizul de defrisare pentru a construi un ansamblu rezidential in zona, pe care Primaria Capitalei a refuzat sa i-l emita.
Curtea de Apel Bucuresti a respins joi cererea Marioarei Micsunescu de obligare a Primariei Capitalei sa emita avizul de defrisare pentru terenul sau din Parcul Lumea Copiilor, parte a Parcului Tineretului. Decizia curtii este definitiva.
Micsunescu a intentat in 2013 aceasta actiune impotriva Primariei Capitalei, care a refuzat emiterea avizului de defrisare, solicitat de proprietara pentru a construi un ansamblu rezidential din sase imobile, cu doua etaje si mansarda, pe terenul de doua hectare din parc pe care erau plantati peste 500 de copaci.
Asociatia „Salvati Bucurestiul”, Fundatia Eco-Civica si o asociatie de proprietari din zona au intervenit in favoarea Primariei Capitalei.
Chiar in absenta avizului de defrisare, pe terenul in cauza au fost taiati peste 200 de copaci, potrivit Asociatiei „Salvati Bucurestiul”.
Constructorul ansamblului a fost sanctionat cu amenzi „modice” de Primaria Sectorului 4 si cu amenzi de 40.000 lei si 100.000 lei de Garda de Mediu, mai arata ONG-ul, precizand ca Parchetul a fost sesizat inca din toamna anului 2014 in legatura cu defrisarile ilegale si cu faptul ca a existat o hotarare a instantei pentru oprirea acestora, dar organele de urmarire penala inca nu s-au pronuntat.
Actualul proprietar al terenului, Ion Chirita, declara, in luna mai, pentru MEDIAFAX, ca a achizitionat terenul de la Marioara Micsunescu in urma cu mai multe luni, pentru a dezvolta proiectul imobilar.
„Stiu ca locuitorii din zona sunt suparati de proiectul pe care il dezvoltam in zona, insa noi ne facem treaba, dupa ce am obtinut in instanta autorizatia de construire”, a declarat Ion Chirita, administratorul firmei Constructii Locuinte Noi CHI SRL.
La jumatatea lunii octombrie 2012, Primaria Sectorului 4 a fost obligata, printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, sa ii elibereze Marioarei Micsunescu autorizatia de construire pentru ansamblul rezidential, pe terenul pe care erau plantati peste 500 de copaci.
Primaria Sectorului 4 arata atunci ca Micsunescu a solicitat eliberarea autorizatiei de construire pentru ansamblul rezidential conform Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) strada Pridvorului nr. 28, atacat in instanta de mai multe persoane fizice si asociatii de proprietari.
Micsunescu arata, intr-o scrisoare trimisa in iunie 2009 Primariei Sectorului 4, ca va pastra o suprafata de 5.000 de metri patrati ca spatiu verde, urmand sa construiasca, in conformitate cu parametri urbanistici aprobati, pe 45 la suta din restul spatiului ramas.
Marioara Micsunescu, la origine proprietara unui teren de 20.107 metri patrati in Parcul Tineretului, a dobandit terenul de doua hectare dupa ce a incheiat, intre 2003 si 2005, mai multe contracte de cumparare a drepturilor litigioase cu persoane care revendicau aceste terenuri in baza Legii 18/ 1991.
Pentru ca nu putea construi pe acest teren din Parcul Tineretului, ea a deschis o actiune in instanta in care cerea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) sa faca un schimb intre acest teren si un altul cu suprafata similara, tot in parc, in „zona destinata relocarii terenurilor ce au fost retrocedate”.
Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, pe 11 iunie 2007, printr-o decizie definitiva si irevocabila, sa oblige CGMB sa emita o hotarare prin care sa fie aprobat un schimb intre terenul aflat in proprietatea Marioarei Micsunescu si un teren cu aceeasi suprafata situat in zona mentionata.
Insa, timp de aproape un an, Micsunescu nu a intrat in posesia acestui teren. Pe 16 mai 2008, Marioara Micsunescu a dat in judecata 19 consilieri municipali care au lipsit de la votarea proiectului privind schimbul de terenuri, la o sedinta a CGMB din aprilie, cerand instantei ca acestia sa plateasca despagubiri de un milion de lei si penalitati de 20 la suta din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de intarziere pana la aprobarea proiectului.
Pe 29 mai 2008, consilierii municipali au aprobat proiectul, astfel ca Marioara Micsunescu a devenit proprietara terenului, situat tot intr-o zona verde, ce permitea insa un regim de construire de locuinte tip P+2, conform PUZ-ului Parcul Tineretului aprobat de CGMB in anul 2005.
Aceasta clasare a fost automat preluata si in certificatele de urbanism emise de Consiliul Local al Sectorului 4 in 2008, in vederea aprobarii PUD-ului, si respectiv in 2010, prin care se solicita constructia ansamblului rezidential S + P + 2E + M.
Astfel, cum nici in documentatia de urbanism terenul nu era clasat ca spatiu verde si in niciunul din certificatele de urbanism nu a fost specificata existenta vreunui spatiu verde amenajat, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bucuresti a autorizat constructia ca pe oricare alta dintr-o zona de locuit, prevazandu-se realizarea de spatiu verde pe 32 la suta din teren, similar cu toate cazurile de constructii rezidentiale.(Mediafax)