Mark Gitenstein, fost ambasador SUA, despre gazele de sist: „ Cei de la Chevron erau nemultumiti. Asa ca am intervenit”

Mark Gitenstein, fost ambasador SUA, despre gazele de ?ist: „ Cei de la Chevron erau nemul?umi?i. A?a c? am intervenit”
Mark Gitenstein, fost ambasador SUA, despre gazele de sist: „ Cei de la Chevron erau nemultumiti. Asa ca am intervenit”
Mark Gitenstein, fost ambasador SUA, despre gazele de sist: „ Cei de la Chevron erau nemultumiti. Asa ca am intervenit”

Mark Gitenstein, fost ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, a admis, intr-o declaratie acordata publicatiei americane Mother Jones, ca a intervenit pe langa Guvernul de la Bucuresti pentru a debloca procesul de concesionare de perimetre de explorare de gaze de sist catre compania americana de petrol si gaze Chevron, transmite energyreport.ro.

Articolul publicat de Mother Jones este intitulat „Cum a Hillary Clinton fracturarea hidraulica in intreaga lume”.

Mark Gitenstein, in calitatea sa de ambasador al SUA la Bucuresti, s-a intalnit cu directori ai Chevron si cu oficiali romani, pentru a-i determina pe cei din urma sa concesioneze catre Chevron perimetre de explorare pentru gaze de sist.

„Romanii stateau cu perimetrele si nu faceau nimic, iar cei de la Chevron erau nemultumiti. Asa ca am intervenit. Este ceea ce fac ambasadorii in mod traditional in numele companiilor americane”, a declarat Gitenstein pentru Mother Jones, noteaza energyreport.ro.

In martie 2011, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a semnat cu Chevron trei acorduri petroliere, pentru perimetrele Adamclisi, Costinesti si Vama Veche, acorduri aprobate prin hotarari de Guvern dupa exact un an. Tot in 2011, Chevron a achizitionat de la Regal Petroleum drepturile aferente perimetrului Barlad.

In plus, in 2012, cand Executivul de la Bucuresti lua in calcul impunerea unui moratoriu asupra gazelor de sist, Gitenstein a aparut la televizor si a avertizat ca, fara gaze de sist si fracturare hidraulica, Romania va ajunge sa plateasca pentru gaze naturale un pret de cinci ori mai mare decat cel platit de Statele Unite, mai scrie Mother Jones.

Oficiali ai SUA sunt de parere ca Rusia are un rol in ceea ce priveste organizarea protestelor impotriva exploatarii de gaze de sist prin fracturare hidraulica in regiune. „Perceptia in randul diplomatilor din regiune este ca, in acest fel, Rusia isi protejeaza interesele. Din motive evidente, rusii nu vor ca aici sa se exploateze gaze de sist”, sustine Mark Gitenstein.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *