MARTE: Apa a scaldat regiunea sudica a Planetei Rosii

O mare parte din inaltimile sudice ale planetei Marte au fost scaldate de apa, creand un mediu propice vietii, conform unui studiu publicat in revista britanica “Nature”.

Cu ajutorul unui instrument aflat la bordul sondei americane Mars Reconnaissance Orbiter s-au identificat urme de filosilicati (apar prin actiunea apei asupra rocilor vulcanice) si minerale de tipul argilelor in mai multe puncte situate in platourile, vaile si craterele sudice ale planetei.
“Aceste rezultate demontreaza existenta unor medii diverse, care au permis existenta vietii, in epoca Noachiana (in aceasta epoca s-au format cele mai vechi suprafete de pe Marte), cca. 4,6 – 3,8 miliarde de ani.” concluzioneaza cercetatorii de la Universitatea Brown (Rhode Island).
Ceea ce a atras atentia cercetatorilor au fost urmele gasite in centrul craterelor de impact. Se considera ca aceste formatiuni s-au format la o adancime de 5 km, fiind expulzate in urma impactului cu un asteroid sau cometa.
“Apa a contribuit la formarea acestor minerale in adancime (filosilicati), pentru ca ele sa ajunga la forma pe care noi am descoperit-o.” estimeaza responsabilul echipei, John Mustard, profesor de geologie planetara.
Acesti filosilicati s-au format la temperaturii scazute, 100 – 200°C , ceea ce arata ca Marte trebuie sa fi fost nu numai o planeta umeda, dar si relativ temperata.
Prezenta apei pe Marte, intr-un trecut indepartat, a fost deja demostrata in mai multe randuri de sondele care au survolat planeta.
Recent, NASA a anuntat oamenii de stiinta din misiunea Phoenix au identificat prezenta ghetii aproape de suprafata solului arctic al planetei.
Cat despre disparitia oceanelor care au acoperit campiile de pe Marte, cercetatorii estimeaza ca au disparut atunci cand atmosfera, altadata densa, a inceput sa se rarefieze, provocand evaporarea apei in spatiu.

Sursa : www.linternaute.com

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente