Marturisire: Din Romania au disparut doua reactoare nucleare

  0
  448
  Moldova ar putea fi cooptat? ca ac?ionar la reactoarele 3 ?i 4
  Moldova ar putea fi cooptată ca acționar la reactoarele 3 și 4
  Marturisire: Din Romania au disparut doua reactoare nucleare
  Marturisire: Din Romania au disparut doua reactoare nucleare

  De mai multi ani, Romania se chinuie, fara succes, sa realizeze unitatile 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda.

  “Piesele reactoarelor pentru acele unitati, produse in Romania, erau in stadiu avansat de fabricatie inca din anul 1990, inclusiv 602 tone de combustibil nuclear. Din pacate, toate acestea au disparut fara urma in anii ’90”, a dezvaluit inginerul Cornel Mihulecea, omul care s-a ocupat de proiectul energiei nucleare romanesti, potrivit libertatea.ro.

  La inceputul acestui an, guvernul anunta ca unitatile 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda vor fi realizate cu o investitie de 6 miliarde de euro, venita din China. In cursul acestei luni ar fi urmat sa se infiinteze o societate romano-chineza care sa materializeze proiectul. Cu toate acestea, se bate pasul pe loc.

  De ce? “Chinezii voiau sa vina cu banii, iar noi urma sa venim cu tehnologia, pentru ca ei stiau, pe buna dreptate, ca noi avem capacitatea tehnologica de a construi centrale nucleare. Lucru care nu se mai poate face, pentru ca unitatile economice autohtone care se ocupau de asa ceva au fost desfiintate pe motiv ca sunt fiare vechi”, ne-a explicat inginerul Cornel Mihulecea, fost presedinte al Comitetului de Stat pentru Energie Nucleara.

  Planul initial prevedea constructia a cinci unitati cu reactoare canadiene de tip CANDU, care folosesc drept moderator in reactia nucleara apa grea.

  Pentru acestea, Romania a cumparat licenta, a asimilat tehnologia si a inceput sa construiasca centrala si reactoarele, sa produca combustibilul nuclear si apa grea. In 1996 a fost pornita unitatea 1, iar in 2007, unitatea 2.

  Vom cumpara unele noi din Canada

  Greu de inteles de ce asa tarziu, in conditiile in care la Bucuresti, la IMGB, erau deja realizate componentele de baza pentru unitatile 1, 2, 3 si 4 (din care unitatile 1 si 2 au fost montate si functioneaza, -n.r.) iar la Pitesti exista deja o rezerva de 602 tone de combustibil nuclear.

  “In ianuarie 1990, premierul Petre Roman m-a sunat si mi-a cerut sa ma pensionez. Am intrebat cui sa predau tot ce am de predat – ganditi-va ca este vorba despre tehnologie nucleara si combustibili nucleari! -, iar el mi-a raspuns ca nu trebuie sa-mi fac griji, sa plec si gata! Dupa cativa ani de la plecarea mea, primele doua reactoare au fost puse in functiune, dar celelalte doua, pentru unitatile 3 si 4, au disparut, la fel cum au disparut fara urma si cele 602 tone de combustibil nuclear, omologat si fabricat legal in Romania. Cu acest combustibil ar fi putut functiona timp de 5 ani un reactor care furnizeaza 9% din energia tarii. Acum, va trebui sa cumparam reactoare de la canadieni. Mi-e rusine pentru ceea ce se intampla”, a spus Cornel Mihulecea.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.