Masinile pentru transportul maidanezilor au sosit in judetul Hunedoara

Masinile pentru transportul maidanezilor au sosit in judetul Hunedoara

Primele dotari ale SJOAS Hunedoara

Dupa ce SMURD Hunedoara a achizitionat, la inceputul saptamanii trecute, o masina unicat in Romania, a venit si randul Serviciului Judetean de Ocrotire a Animalelor fara Stapan (SJOAS) sa fie utilat pentru a-si putea desfasura activitatea.
Astfel, Consiliul Judetean (CJ) Hunedoara a achizitionat primele doua masini din totalul de zece destinate transportului cainilor fara stapan. Noile autovehicule au fost prezentate vineri, in fata sediului CJ Hunedoara si vor fi utilizate pentru strangerea maidanezilor din judet.

Recensamantul cainilor, in iulie.
Achizitionarea celor doua masini face parte din prima etapa a programului stabilit pentru gestionarea problemei animalelor fara stapan demarat de CJ Hunedoara, proiectul incluzand, in principal, recenzarea populatiei canine, sterilizarea, vaccinarea si aducerea cainilor vagabonzi in mai multe adaposturi locale. „Am reusit sa angajam personal calificat – medic veterinar, tehnicieni veterinari. De asemenea, am achizitionat primele doua masini, din cele zece, pentru transportul cainilor. Vom incepe cu strangerea cainilor comunitari din municipiile Deva si Hunedoara, dupa care ne vom extinde spre celelalte orase si zona rurala”, a declarat Mircea Molot, presedintele CJ Hunedoara. Potrivit acestuia, in luna iulie este preconizat sa inceapa un recensamant al tuturor cainilor din judetul Hunedoara, astfel incat sa fie cunoscuta numeric, cat mai exact, populatia canina.

Sterilizari gratuite

SJOAS Hunedoara a fost infiintat in luna mai, printr-o hotarare a consiliului judetean, si colaboreaza cu 15 primarii din judet, care au aderat la o asociatie creata special in acest sens. Bugetul asociatiei a fost stabilit la 900.000 de lei, pentru acest an, banii fiind asigurati integral de CJ Hunedoara.

In schimb, primariile au pus la dispozitie adaposturile de caini pe care le au in gestiune, capacitatea totala a acestora fiind de 500 de exemplare. Programul prevede ca adaposturile din Hunedoara, Brad, Simeria, Orastie si Petrosani sa fie modernizate, iar capacitatea lor sa fie extinsa. „Pentru inceput, la aceste adaposturi vor lucra trei medici veterinari. Numarul acestora va creste in timp, in asa fel incat sa avem asigurat cate unul pentru fiecare adapost. Acesti medici veterinari vor face echipe si vor merge pe zone, unde vor face sterilizarile necesare”, a declarat medicul veterinar Ciprian Hodor, directorul executiv al SJOAS Hunedoara. Acesta mai spune ca sterilizarile vor fi gratuite, chiar si pentru cainii care au un stapan, costurile urmand sa fie suportate din bugetul SJOAS Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *