Masivul Carnic de la Rosia Montana pe Lista Monumentelor Istorice

0
665
Roşia Montană – cel mai grav caz de lobby şi de corupţie
Masivul Carnic de la Rosia Montana pe Lista Monumentelor Istorice

Masivul Carnic de la Rosia Montana este monument istoric.

Orice avizare de exploatare miniera contemporana pe masivul Carnic este ilegala!

Conform Listei Monumentelor Istorice (LMI 2010), republicata in Monitorul Oficial din data de 01.10.2010 (M.O., Anexa 1, partea I, nr. 670/bis/01.10.2010, p. 15, nr. 146), intregul Masiv Carnic de la Rosia Montana detine statutul de monument istoric (cod AB-I-s-A-20329). Astfel, toate componentele de patrimoniu ale acestui monument sunt protejate: intregul sistem de exploatari miniere de epoca romana, precum si exploatarile miniere istorice – medievale si de epoca moderna.

In consecinta si avizarea proiectului minier promovat de RMGC, in forma depusa la Ministerul Mediului si Padurilor, este ilegala. Pe langa faptul ca o asemenea avizare ar fi flagrant ilegala, subliniem ca proiectul minier RMGC ar urma in mod obiectiv sa distruga acest monument istoric prin amplasarea chiar pe masivul Carnic – monument istoric – a unei cariere de exploatare miniera.

In cazul unui aviz pozitiv al Ministerului Mediului si Padurilor, autorizand aceasta exploatare pe masivul Carnic – monument istoric – de catre compania RMGC, se va incalca atat Legea Monumentelor Istorice (L.422/2001, art. 10, alin. 4, art. 11, alin. 2) cat si Legea Minelor (L. 85/2003, art. 11, alin. 1).

In consecinta, Asociatia ARA solicita Ministerului Mediului si Padurilor respectarea legilor citate mai sus prin:

Respingerea imediata si fara rezerve a cererii de emitere a avizului de mediu pentru proiectul de exploatare miniera promovat de RMGC si returnarea Studiului de Impact asupra Mediului depus in acest scop la Ministerul Mediului si Padurilor.

Textul complet al adresei nr. 71476 / 21.02.2011 depusa de Asociatia „Arhitectura. Restaurare. Arheologie” la Ministerul Mediului si Padurilor il gasiti atasat comunicatului si pe www.simpara.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.