Mechel Targoviste si Elsid Titu, cei mai mari poluatori din Dambovita

Mechel Targoviste si Elsid Titu, cei mai mari poluatori

Comisarul Garzii Nationale de Mediu spune ca aceste doua societati sunt singurele probleme de mediu din Dambovita – Mechel Targoviste va rezolva problema la finele acestui an, odata cu ultima masura de mediu, iar Elsid Titu are termen pana in 2014

Prim comisarul Garzii Nationale de Mediu (GNM) Comisariatul Judetean Dambovita, Mihail Druga, a declarat recent in conferinta de presa ca la nivelul judetului calitatea aerului ramane o problema in atentia institutiei pe care o coordoneaza. Acesta a spus ca principalii poluatori din judet sunt SC Mechel din Targoviste si SC Elsid din Titu. „Sunt singurele noastre probleme la ora aceasta legate de aer. Mechel in 2012 trebuie sa puna in practica ultima masura, adica imbunatatirea gradului de captare a gazelor evacuate de la cuptorul numarul doi pentru a creste randamentul de captare a gazelor de ardere la 98%. Valoarea estimata este de 500 mii de euro”, a declarat prim comisarul GNM Dambovita.

Mihail Druga a aratat ca apropierea termenului de implementare (sfarsitul anului) a determinat Comisariatul Judetean al GNM sa verifice stadiul la care s-a ajuns. „Nu se poate verifica la final, pe 30 decembrie, sa te duci sa verifici daca a facut sau nu a facut ce trebuia. Am pus masuri cu derulare pe doua luni. Atunci trebuie sa termine inchiderea acoperisului halei unde este cuptorul, pentru a se realiza captarea si efectul de hota sa fie mai eficient”, a explicat Mihail Duga.

Comisarul GNM si-a exprimat speranta ca, odata cu rezolvarea acestei masuri, calitatea aerului in Targoviste se va imbunatati pe platforma industriala. Mechel mai are insa o problema de mediu de rezolvat si aceasta tine de halda de depozitare zgura de furnal. „A primit amenda firma care a incheiat contract cu Mechel pentru valorificare, pentru ca nu avea formulare de transport si alte cateva mici nereguli. A primit 100 milioane amenda zilele trecute”, Mihail Druga declarand ca tot acolo sunt neconformitati de depozitare, astfel ca in prezent se analizeaza daca sa fie aplicata masura inchiderii sau a autorizarii depozitului pentru a deveni conform, ceea ce presupune ingradire. „Totodata Mechel mai are de inchis halda de la Lucieni – Suta, care are termen de inchidere 30 septembrie acest an. Asta inseamna astupare, nivelare si aducerea terenului la starea initiala”.

Cazul Elsid Titu
Legat de mediu, la SC Elsid Titu administratia a promis ca in acest an vor fi montate filtre pentru halele de productie grafit si carbura de siliciu, filtre pentru captarea pulberilor. „Captarea pulberilor inseamna deja rezolvarea problemelor de aer in zona 90%. Ramane problema captarii gazelor cu continut de sulf”, a declarat Mihail Druga.

La ultimul control s-a avansat posibilitatea ca si captarea gazelor cu continut de bioxid de sulf sa fie facute impreuna cu montarea filtrelor de captare a pulberilor pentru ca tehnologia impune acest lucru. „Ar fi foarte bine pentru ca in cazul SC Elsid Titu termenul de finalizare a masurii este anul 2014. Esential este ca problema aerului in Dambovita va fi rezolvata in 2012 in proportie de 90%”, a mai spus prim comisarul Mihail Druga.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente