Jumatate dintre medicamente sunt inutile, iar unele sunt chiar periculoase, arata doi cercetatori francezi. In aceasta ultima categorie intra un tratament pentru diabet, interzis in Franta pentru ca ar putea produce cancer, dar care este inca prescris in Romania.
Jumatate dintre medicamentele prescrise de medici au un singur efect: acela de a goli bugetul pentru sanatate al guvernelor. Aceasta este concluzia unei carti lansate ieri de profesorii de medicina Philippe Even (medic specialist in bolile respiratorii) si Bernard Debré (medic urolog si deputat) in Franta. Potrivit acestora, 50% dintre medicamentele aflate pe piata sunt inutile, iar 5% sunt chiar periculoase pentru sanatate.
Totodata, dupa calculele autorilor, scoaterea de pe piata a medicamentelor care nu au nici un beneficiu pentru sanatate ar aduce 10 miliarde de euro pentru asigurarile de sanatate din Franta, in conditiile in care si aceasta tara are un sistem de compensare a medicamentelor.
Pe de alta parte, laboratoarele farmaceutice sunt banuite ca vor sa vanda prin orice mijloace medicamentele, fara a tine cont de sanatatea pacientilor, potrivit Le Parisien, ziar care face o prezentare a cartii lansate de Even si Debré. La cresterea consumului de medicamente contribuie si medicii, care prescriu retete cat mai lungi pacientilor.
Mai mult, firmele farmaceutice asigura ca 84% dintre francezi au incredere in medicamente, potrivit unui sondaj din iulie 2012.
Cei doi medici denunta Farmacopeea Franceza (indreptarul oficial care contine indicatiile pentru controlul produselor farmaceutice, precum si descrierea acestora) si ataca direct autoritatile franceze din sanatate pentru lipsa de responsabilitate.
Profesorul Dominique Maraninchi, directorul Agentiei Nationale a Securitatii Medicamentelor, a declarat pentru Le Parisien ca au fost luate unele masuri pentru a reduce aceste cheltuieli si consumul de medicamente, inclusiv interzicerea participarii reprezentantilor companiilor farmaceutice in comisiile oficiale.
Totusi, in ciuda acestor progrese, doar cateva medicamente au fost retrase de pe piata. ” Le retragem cand exista probleme de siguranta a pacientilor, dovedite. Este cazul medicamentului Actos, scos de pe piata in iunie 2011, prescris pentru 25000 de persoane, banuit ca ar provoca cancer la vezica”, potrivit profesorului Maraninchi, citat de Le Parisien.
Daca in Franta a fost scos de pe piata, Actos, un medicament folosit pentru tratarea diabetului de tip II, se afla in continuare in farmaciile romanesti si este prescris de medici.
Pe prospectul produsului, la rubrica „Efecte adverse” sunt trecute doar tulburarile vizuale, infectiile de tract respirator superior (raceli), crestere in greutate si hipoestezie (scaderea sensibilitatii la stimuli). Despre riscul de cancer nu se spune nici un cuvant.
Contactata de Romania Libera, farmacista Anca Crupariu, ofiter de presa al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), a declarat ca deciziile luate de autoritatea pentru medicamente dintr-o alta tara nu au efect asupra Romaniei. „Deciziile medicilor din Franta nu ne sunt imputabile”, a declarat reprezentantul ANM.
Crupariu a explicat ca, potrivit reglementarilor europene, doar o decizie a Agentiei Europene a Medicamentului ar putea duce la scoaterea unui medicament de pe piata din Romania, ca si de pe pietele celorlalte 26 de state membre. Un medicament mai poate fi retras din vanzare si in urma unor analize ale ANM, facute in baza unor sesizari.