Mediu: evaluarea impactului asupra mediului este acum mai usor de utilizat

  0
  567
  Mediu: evaluarea impactului asupra mediului este acum mai u?or de utilizat
  Mediu: evaluarea impactului asupra mediului este acum mai ușor de utilizat
  Mediu: evaluarea impactului asupra mediului este acum mai usor de utilizat
  Mediu: evaluarea impactului asupra mediului este acum mai usor de utilizat

  Pentru a ajuta autoritatile statelor membre si dezvoltatorii sa gestioneze cu mai multa usurinta consecintele pe care proiectele de constructie le au asupra mediului, Comisia a reunit toata legislatia UE existenta care reglementeaza evaluarea impactului asupra mediului. Directiva initiala privind evaluarea impactului asupra mediului (EIA) si cele trei revizuiri ulterioare ale acesteia au fost reunite pentru a crea o versiune mai compacta, clar tradusa si mai usor de folosit, care intra in vigoare astazi.

  Comisarul pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Directiva EIA este un instrument important pentru abordarea aspectelor de mediu in cadrul elaborarii proiectelor de constructie. Modificarile vizeaza simplificarea formatului directivei, facand-o mai clara din punct de vedere juridic, mai accesibila si mai usor de aplicat. Aceasta initiativa face parte din revizuirea Directivei EIA, un proces care a inceput in 2010 si are drept obiectiv cresterea eficientei directivei in ceea ce priveste protectia mediului, reducand in acelasi timp sarcina administrativa.”

  Aceasta „codificare” face parte dintr-un efort continuu de simplificare a mediului de reglementare al UE. Aceasta inseamna ca Directiva EIA si toate modificarile ulterioare ale acesteia constituie in prezent un singur act legislativ transparent si lizibil, fara nicio modificare a dispozitiilor sale initiale. Ca si legislatia existenta, versiunea codificata a fost tradusa in toate limbile oficiale ale UE. Traducerile noilor versiuni au fost de asemenea revizuite, pentru a se elimina orice incertitudini cauzate de formulari neclare sau de erori lingvistice.

  Parlamentul European si Consiliul au adoptat Directiva EIA codificata la 13 decembrie 2011, iar textul acesteia a fost publicat la 28 ianuarie 2012 ca Directiva 2011/92/UE.

  Evaluarea de mediu este o procedura care asigura faptul ca impactul pe care proiectele de constructie – de exemplu baraje, autostrazi, aeroporturi, fabrici si proiecte energetice – il au asupra mediului sunt evaluate si luate in considerare inainte ca autoritatea competenta a statului membru in cauza sa formuleze o decizie cu privire la aprobarea proiectului. Principiile comune pentru evaluarea de mediu a proiectelor publice si private individuale au fost definite initial inDirectiva EIA din 1985 si modificate in 19972003 si 2009.

  Etapele urmatoare

  Procesul de revizuire a Directivei EIA se va incheia in cursul anului 2012, atunci cand Comisia isi va prezenta propunerea privind revizuirea directivei codificate. Viitoarele modificari se vor concentra mai degraba asupra continutului directivei, decat asupra formatului acesteia.

  Context

  Obiectivul Directivei EIA este de a asigura faptul ca proiectele care pot avea un efect semnificativ asupra mediului sunt evaluate in mod adecvat inainte de a fi aprobate. Prin urmare, inainte de luarea oricarei decizii de a permite realizarea unui astfel de proiect, posibilele sale efecte asupra mediului sunt identificate si evaluate. Dezvoltatorii pot modifica apoi proiectele pentru a reduce la minimum impactul lor negativ, inainte ca acesta sa se produca efectiv, sau autoritatile competente pot include in aprobarea proiectului masuri de atenuare.

  Directiva asigura o participare de timpuriu a publicului la procedurile de adoptare a deciziilor legate de mediu. In cursul perioadei de evaluare a proiectului, membrii publicului interesat trebuie sa fie informati si sa poata face observatii cu privire la propunerile dezvoltatorilor, permitand astfel autoritatilor competente si dezvoltatorilor sa ia decizii in cunostinta de cauza.

  Informatii suplimentare:

  Textul codificat al Directivei EIA este disponibil la adresa:

  http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:L:2012:026:SOM:ro:HTML

  A se vedea si:

  Mai multe informatii despre Directiva privind evaluarea impactului asupra mediului:

  http://ec.europa.eu/environment/eia/eia-legalcontext.htm

  http://ec.europa.eu/environment/eia/conference.htm

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.