Cultivarea organismelor modificate genetic starneste o serie de nemultumiri. Exista o serie de restrictii in ceea ce priveste producerea si utilizarea lor, dar nu sunt instituite norme restrictive precise in ceea ce priveste importul si folosirea lor. Soia modificata genetic se consuma in Europa, dar cultivarea este interzisa.
La noi in judet, in anii anteriori s-au cultivat cu titlu experimental soia modificata genetic, dar si porumb modificat genetic. Nu s-a reluat ciclul de productie.
Iata ca zilele trecute, Ministru Agriculturii Stelian Fuia, a spus ca daca Uniunea Europeana (UE) va adopta o pozitie favorabila privind aceste culturi, Romania isi va alinia legislatia in acest sens.
Potrivit publicatiei Recolta.eu, “Agricultorii romani cer, majoritatea lor, echitate in politica privind culturile modificate genetic…desi este interzis sa le cultive, importul produselor nu este oprit, astfel in cat producatorii agricoli din tari precum SUA, Canada, Brazilia si Argentina fac concurenta neloiala.
Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar a declarat “toata Uniunea Europeana consuma soia modificata genetic. Necazul este ca avem voie sa o importam, dar nu avem voie sa o producem noi. Este inechitabil”.
Potrivit unor cercetari, consumul de porumb modificat genetic afecteaza organele vitale – rinichii, ficatul, inima, glandele suprarenale si splina.