Mehedintiul, amenintat de desertificare

0
373

Cele 80 de statii de irigare din judetul Mehedinti sunt, cu mici exceptii, nefunctionale. S-a furat aproape tot, de la motoare, uleiul din transformatoare, cablul de alimentare pana la conductele pentru irigatii si alte accesorii. Singura statie de pompare a apei functionala este in comuna Salcia.
desertificare
Factorii responsabili, Directia Agricola, ANIF, primariile, nu s-au im-plicat in pastrarea in stare de functionare a supra-fe-telor amenajate, a statiilor de pom-pare si a dotarilor.
Ultimul an in care s-au efectuat iri-gatii in Mehedinti a fost 2004. Atunci, dupa cum preci-zeaza directorul Administratiei Nationale de Imbunatatiri Fun–ci-are (ANIF) Mehedinti, Cons-tan-tin Croitoru, s-au irigat 2.020 de hectare, desi suprafata totala amenajata este de 75.644 ha.
Situatia este deosebit de grava, in conditiile in care se anunta un an secetos. In plus, judetul Mehedinti este atins de fenomenul desertificarii. De exemplu, la Darvari, peste 500 de hectare de teren sunt improprii agriculturii din cauza desertificarii. „La sta-tia de pompare din Darvari nu mai sunt decat peretii. S-a furat totul”, a spus primarul comunei, Constantin Chilom. Aceeasi situatie se regaseste si in comuna Jiana. Edilul-sef spune ca s-au furat toa–te motoarele din statii.
In Mehedinti exista 17 asociatii de udatori, dar, pana in prezent, au reusit sa se transforme in organizatii doar doua. Agricultorii primesc bani de la Uniunea Europeana pentru salvarea culturilor si refacerea sistemelor de irigatii, dar sunt conditionati de transformarea asociatiilor de udatori in organizatii. Pentru perioada 2007-2013, Romania are la dispozitie opt miliarde de euro, insa judetul Mehedinti nu a reusit sa atraga nimic. Cu acesti bani, taranii ar fi putut procura echipamente si instalatii de irigat pentru refacerea canalelor de aductiune si a canalelor colectoare, de desecare, pentru retehnologizarea si modernizarea statiilor de pompare.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.