Melamina infranta de cercetatori

0
313

Laboratoarele de control al sigurantei alimentului din intreaga lume sunt in sfarsit capabile sa detecteze falsificarea proteinelor din alimente si suplimente alimentare prin adaos de melamina.
alimente
Nivelul substantelor toxice in probele de alimente si suplimente alimentare testate au fost identificate cu mare acuratete in peste 70% din laboratoarele supuse expertizarii de Centrul de cercetari al Comisiei Europene. Initiativa acestui demers stiintific s-a datorat scandalului laptelui cu melamina la inceputul acestui an.

Intr-un comunicat recent, dr Alejandro Herrero, directorul Institutului de standardizare a materialelor si metodelor din cadrul Centrului de cercetari al Comisiei Europene, a anuntat ca laboratoarele de controlul sigurantei alimentare din Europa si din tarile cu care exista relatii comerciale din intreaga lume au la dispozitie metode si materiale care permit detectarea cu mare precizie a prezentei melaminei si a concentratiei acesteia.

Dupa evaluarea rezultatelor studiilor intreprinse, specialistii de la Centrul de cercetari al Comisiei Europene au decis ca metoda de determinare prin spectroscopie de masa cu markeri de izotopi stabili de melamina ofera cele mai bune rezultate. La acest studiu au participat 114 laboratoare din 31 de tari, incluzand Australia, China, India, Japonia, Noua Zeelanda, SUA, precum si 21 de state din cele 27 membre ale UE (Romania in ce tabara o fi fost?).

Decizia specialistilor a fost ca detectarea melaminei intr-o concentratie mai mare de 2,5 mg/kg produs impune obligatoriu distrugerea produsului.
Melamina a fost infranta! Asteptam vesti despre H1N1!

Totusi, daca tot se pun la punct tot felul de sisteme de analiza a pericolelor prin puncte critice de control (HACCP), de ce nu se pun si in aplicare? Unde este anticiparea acestor pericole. Pana la urma, se aplica doar trasabilitatea produsului, in sensul ca odata declansata „epidemia” se iau masuri de distrugere a restului din lotul fabricat! Ce s-a consumat… s-a consumat!

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.