Mesajul lui Štefan Füle pentru ONG-isti: „Fiecare membru al societatii civile este mai important decat zece comisari europeni“

Mesajul lui Štefan Füle pentru ONG-isti: „Fiecare membru al societatii civile este mai important decat zece comisari europeni“
Mesajul lui Štefan Füle pentru ONG-isti: „Fiecare membru al societatii civile este mai important decat zece comisari europeni“

Declaratia apartine comisarului european pentru Extindere si Politica de Veconatate Štefan Füle care a participat astazi la Forumul Societatii Civile al Parteneriatului Estic.

Peste 250 de reprezentanti ai societatii civile din Parteneriatul Estic, dar si din UE s-au intrunit astazi la Chisinau pentru a participa la cea de-a cincea editie a Forumului Societatii Civile a Parteneriatului Estic. In deschiderea forumului comisarul european a tinut un discurs de incurajare a societatii civile.

„Fiecare aparator al drepturilor omului, fiecare membru al societatii civile este mai important decat zece comisari europeni, pentru ca lucreaza cu oamenii si sunt singurii care le pot explica direct cetatenilor ce inseamna integrarea europeana si care sunt beneficiile acestui proces. Fara membrii societatii civile poate ca nu am fi avut succesul si impactul pe care il avem acum in Parteneriatul Estic“, a declarat la comisarul european pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate.

Referindu-se la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie, Stefan Fule a spus ca acesta va deveni un moment important pentru ca pentru prima data UE va incerca sa puna in aplicare alte doua mecanisme extrem de eficiente in relatiile cu tarile din Est dupa extindere – Acordul de Asociere si crearea Zonei de Liber Schimb. „Va fi o posibilitate buna de a redefini relatiile cu vecinii estici”, a spus Füle la Forumul Societatii Civile a Parteneriatului Estic.

„In plus, Summitul va deveni important in ceea ce priveste pasii urmatori pentru diferentierea partenerilor estici. Fiecare dintre parteneri trebuie sa decida gradul de implicare si sa-si identifice propriul vector european. Dar pe masura ce se va avansa cu diferentierea statelor membre in UE, nu va exista nici o diferenta de tratament pentru societatea civila din aceste state. Si va promit ca, cu cat va fi mai presata va fi societatea civila de catre autoritati, cu atat mai sustinuta va fi de UE”, a spus Comisarul Füle, cu referire in special la situatia din Armenia si Belarus.

Un mesaj de incurajare atransmis si ministrul Aafcerilor Externe si Intergarii Europene Natalia Gherman. „Evenimentul are loc intr-o perioada importanta pentru Republica Moldova, dar si pentru intreaga regiune. Societatea civila trebuie sa fie activa in promovarea intergarii europene. Acest lucru va ajuta la pregatirea lucrurilor pentru Summitul de la Vilnius din noiembrie. Dar si dupa Summit“, a declarat Natalia Gherman.

Societatea civila trebuie sa sustina eforturile si reformele initiate de catre guvernanti. Obligatia societatii civile este sa construiasca democratia acasa, in primul rand prin schimbarea mentalitatii

Lilia Carasciuc, presedintele Aliantei Anticoruptie, coordonatorul evenimentului

Totodata, in deschidere, oficialii au anuntat ca urmatorul Forum al Societatii Civile al Parteneriatului Estic va avea loc anul viitor in  Tbilisi, Georgia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *