Mii de hectare de padure au fost castigate in instanta in judetul Iasi

Mii de hectare de padure au fost castigate in instanta in judetul Iasi

Mii de hectare de padure au fost castigate in instanta, iar alte sute de hectare fac obiectul unor litigii aflate in derulare. In urma cu 20 ani, in administrarea statului erau peste 94.000 hectare fond forestier. Doar in acest an, Iasul a fost nevoit sa cedeze o suprafata de peste 302 hectare in zona municipiului Pascani unei persoane fizice. In judetul Iasi, din 1991 si pana in prezent, circa 29.777 ha au fost retrocedate, iar 66.584 hectare sunt inca administrate de Directia Silvica (DS).

Campioane la retrocedari sunt ramura Popesti a familiei Sturdza care a primit aproape 6.000 de hectare si ramura Stefanestilor care a pus mana pe alte peste 3.000 de hectare.

Peste aceasta pierdere, Iasul este lipsit anual alte mii de hectare de padure prin sustragerea materialului lemnos, fara a se reusi recuperarea prejudiciilor. In ultima perioada s-au taiat ilegal peste 1.160 metri cubi de masa lemnoasa la nivel de judet iar din acestea 93 de metri cubi au fost abandonati. Anul trecut, din padurile Iasului s-au furat 2.500 de metri cubi de masa lemnoasa. De la inceputul anului, Directia Silvica a realizat 935 de actiuni de control, din care 616 reprezinta controale de fond iar restul de 337 de verificari au fost realizate in padurile particulare pentru care se asigura servicii silvice. In urma activitatilor de paza au fost confiscate doar 44 de metri cubi de masa lemnoasa.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente