Mii de pesti morti, descoperiti pe litoral

0
300

Mii de pesti au esuat pe litoral, in aceasta dimineata. Cele mai mari probleme sunt la Navodari, Jupiter si Mamaia, dar fenomenul se extinde si spre sudul litoralului. Specialistii spun ca de vina sunt temperaturile ridicate din ultima perioada, dar si aportul masiv de apa dulce provenit din Dunare.pesti morti

Mii de pesti morti pe litoral. Fenomenul a fost semnalat deocamdata la Mamaia si Jupiter. Specialistii spun ca temperatura ridicata a apei marii si nivelul scazut de oxigen au cauzat decesul vietatilor marine.

”In fiecare zona pot exista motive specifice. Probele de la Mamaia au aratat ca nivelul de oxigen este foarte scazut. Exista si alti factori, prezenta apelor dulci in apa marii, dar si temperaturile foarte mari, 27-28 de grade in baia Mamaia. Pestii cu mobilitate redusa ajung in stare de letargie, unii ajung sa moara. Acest fenomen nu este periculos pentru om, dar este bine sa nu fie atinsi”, a declarat Simion Nicolaev, directorul Institutului National de Dezvoltare si Cercetare Marina.

Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) intervine atat pe timpul zilei, manual, pentru a strange pestii, dar si in cursul noptii, cu utilaje specializate.

”Conform ultimelor analize efectuate saptamana trecuta, se constata o salinitate scazuta a apei Marii Negre (de 8-9%) fata de normalul de 16 %0. In general, in perioada lunilor de vara, se inregistreaza o scadere a salinitatii Marii Negre de pana la 11%0, fenomen care s-a accentuat in ultima perioada”, anunta reprezentantii ANAR.

Specialistii spun ca acest fenomen va fi oprit in momentul revenirii salinitatii marii la valorile normale, ceea ce se va intampla cu ajutorul curentilor marini care vor aduce din largul marii aport de apa cu salinitate crescuta.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.