Fenomenul din ce in ce mai ingrijorator al incalzirii globale a inceput sa „produca” primii miliardari. Plin de initiativa, un chinez a speculat oportunitatea si s-a pus pe facut bani din producerea si vanzarea panourilor solare. Shi Zhengrong a devenit primul miliardar solar.
Shi Zhengrong este un fizician chinez care a studiat in Australia si care, in urma succesului in afaceri, a fost cooptat si in echipa guvernamentala a tarii sale. Intors in tara de bastina a dezvoltat o afacere prin care produce cele mai bune si mai ieftine dispozitive fotovoltaice din lume.
Boom-ul economic al Chinei si imperativul global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera i-au convenit de minune lui Zhengrong. Compania sa, Suntech Power, care poate deveni unul dintre gigantii mondiali producatori de energie, ar putea rivaliza cu firmele care produc energie din surse conventionale, foarte poluante.
Anul trecut, peste 98% din productia de panouri solare chinezesti s-a vandut in Occident. In 2007, intreprinderile din China au produs instalatii solare ce genereaza 1.700 de megawati.
Publicatia britanica The Guardian scrioe ca succesul financiar al lui Shi Zhengrong a fost stimulat de strategia energetica a Chinei. Planurile cincinale comuniste i-au adus chinezului un profit urias. „Suntech Power” a primit un sprijin generos din partea guvernului din provincia Jiangsu, in cadrul planului cincinal de reducere a poluarii. Aplicand cele mai noi tehnologii si beneficiind de o mana de lucru ce reprezinta numai 2% din costul final al produsului, firma noastra a reusit anul trecut sa vanda mai multe panouri solare decat fostul lider mondial Sharp”, spune Zhengrong in cotidianul britanic.
Singura problema in calea extinderii afacerii la nivel mondial este productia de Siliciu, una dintre substantele indispensabile realizarii unor panouri de calitate. Incepand din primavara acestui an, industria panourilor solare a devenit principalul consumator de siliciu, depasind industria microcipurilor, ce absorbea in mod traditional cele mai mari cantitati de siliciu rafinat.
In calitatea sa de consilier al guvernului central al Chinei, Shi Zhengrong a participat la adoptarea politicii de finantare a surselor regenerabile de producere a energiei. Prima solutie, preferata de autoritatile de la Beijing, a fost hidroenergia. Construirea unor hidrocentrale mamut precum Cele Trei Defilee, Gong Bo Xia sau Da Chao Shan a ilustrat aceasta politica.
Dar problemele ecologice generate de hidrocentrale i-a ingrijorat pe specialisti si China a optat astfel pentru folosirea energiei vantului. In 2007 la marginea desertului Gobi, chinezii au instalat 33 de turbine eoliene produse de firme autohtone precum Xinjiang, Gold Wind sau Guanting Wind Power.
Vanturile de primavara care obisnuiau sa acopere capitala chineza cu praf asigura acuma 20% din necesaul Orasului Olimpic, pentru a indreptati numele de „intreceri olimpice verzi”, promovat de organizatori.