Ministerul Economiei: Nu putem renegocia participatia statului la Rosia Montana fara avizul de mediu

0
426
Consiliul Legislativ a dat aviz pentru Roşia Montană, dar prezintă 16 vicii ale proiectului de lege adoptat de Guvern
Cariera fostei mine de stat de la Rosia Montana

Proiectul Rosia Montana este in prezent in faza de obtinere a avizului de mediu, prin urmare nu poate fi renegociata in acest moment participatia statului roman, a declarat astazi, pentru „Adevarul”, directorul directiei Resurse Minerale din Ministerul Economiei, Sorin Mihai Gaman.

Presedintele Traian Basescu a declarat astazi ca proiectul Rosia Montana trebuie sa mearga mai departe, „dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor”.

In prezent, statul roman detine 19,3% proiect prin intermediul societatii Minvest Deva, aflata in subordinea Ministerului Economiei, iar restul apartine companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Intrebat daca reprezentantii statului in proiect au mai pus vreodata problema majorarii participatiei Minvest Deva, Gaman a raspuns: „Nu s-a incercat acest lucru pana acum, pentru ca proiecul este inca in faza de obtinere a avizelor, deci nu am avut ce renegocia. Nu poti sa-ti majorezi participatia in ceva ce nu merge inca”.

„Probabil ca presedintele are dreptate cand pune problema in acest fel, dar nu acesta este momentul sa renegociem, ci atunci cand este sigur ca proiectul va merge mai departe”, a aratat Gaman.

El a explicat faptul ca majorarea participatiei statului nu poate fi facuta fara acordul actionarilor majoritari, intrucat statul este minoritar in acest proiect si trebuie sa se comporte ca orice investitor pe o piata libera.

„Ne putem majora participatia prin doua metode: fie prin intelegera partilor, fie prin majorarea capitalului social. Dar nici majorarea capitalului nu poate fi facuta fara acordul actionarilor majoritari”, a mai spus reprezentantul Ministerului Economiei.

Gaman a adaugat ca discutiile cu actionarii majoritari vor fi destul de dificile, avand in vedere numarul mare al acestora. „Sunt multi investitori care au cumparat actiuni la bursa de la Toronto. Si nu vorbim aici de participanti neimportanti, ci de mari companii americane”, a completat Gaman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.