Ministerul Mediului a aprobat planul de management pentru Situl Natura 2000 si Rezervatia de castan comestibil Baia Mare

Ministerul Mediului a aprobat planul de management pentru Situl Natura 2000 si Rezervatia de castan comestibil Baia Mare
Ministerul Mediului a aprobat planul de management pentru Situl Natura 2000 si Rezervatia de castan comestibil Baia Mare

Ministerul Mediului a aprobat, saptamana trecuta, planul de management pentru Situl Natura 2000 si Rezervatia de castan comestibil Baia Mare, in cadrul unui proiect amplu, demarat in 2010, a carui valoare este de aproape 1.5 milioane de lei. Proiectul are in vedere reconstructia ecologica a castanului comestibil si protejarea celorlalte specii de interes comunitar din aceasta zona, iar planul de management stabileste exact masurile ce trebuie luate in acest sens. Durata de implementare a planului de management este de cinci ani de la intrarea lui in vigoare.

Masurile prevazute in planul de management au drept scop asigurarea unui statut favorabil de conservare pentru speciile si habitatele din cadrul sitului.

Printre acestea se numara actiunile de management forestier, pentru eradicarea cancerului de scoarta al castanului, reglementarea accesului in aria protejata si directionarea turismului catre alte zone, dar si crearea unui program de cooperare cu institutiile responsabile, ca urmare a poluarii remanente de la fostele intreprinderi de prelucrare a minereurilor neferoase.

“Azi ne-am intalnit pentru a discuta foarte concret planul de management al acestui sit, plan care, dupa aproape un an de zile, a fost aprobat de Ministerul Mediului, saptamana trecuta, printr-un ordin de ministru. La baza acestui plan au stat toate studiile de specialitate necesare elaborarii lui, au fost analizate cele trei habitate de interes comunitar, doua specii din lista celor protejate si, nu in ultimul rand, s-a elaborat un studiu de reconstructie ecologica in situl Natura 2000, vizavi de castanul comestibil si problemele pe care acesta le are”, a declarat Radu Bolchis, director executiv Directia de Program, Proiecte si Strategii din cadrul Primariei Baia Mare.

Planul de management este unic la nivelul intregii tari si vine ca o confirmare a importantei acestui proiect.

“Avem aici o rezervatie veche, de zeci de ani, rezervatia de castan comestibil de la Baia Mare, confirmata ca valoare prin statutul de sit Natura 2000, adica sit de importanta comunitara, care adaposteste trei habitate si doua specii de interes comunitar, dintre care un habitat si cele doua specii sunt prioritare. Unul dintre capitolele unde Romania este deficitara este acest capitol al conservarii naturii, mai exact existenta planurilor de management aprobate la nivel national. Noi suntem un caz fericit, avand in vedere ca la finalul proiectului avem planul aprobat, ceea ce cred ca este o chestiune unica in tara”, a declarat coordonatorul planului, Costel Bucur.

Respectarea planului de management si a regulamentului este obligatorie atat pentru administratorii acestei arii naturale protejate, pentru autoritatile care reglementeaza activitatile in zona, dar si pentru persoanele fizice si juridice care detin terenuri in perimetrul ariei naturale.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente