Ministerul Mediului a strans 576 tone de deseuri electrice in campania din 3 noiembrie

Cantitatea de deseuri electrice si electronice colectata pe 3 noiembrie a fost de 576 tone, in intreaga tara, insemnand trei grame pe cap de locuitor, in conditiile in care, pana la sfarsitul lui 2008, aceasta ar trebui sa ajunga la 4 kg, dupa normele UE, a declarat ministrul mediului Attila Korodi, conform NewsIn.

„Este imposibil sa atingem cantitatea de 4 kg pe cap locuitor, pana la sfarsitul lui 2008, dar nu cred ca riscam o procedura de infringement din aceasta cauza, pentru ca nu s-a declansat o astfel de procedura impotriva vreunei tari care nu a indeplinit tinta”, a explicat Korodi, intr-o conferinta de prezentare a rezultatelor campaniei de colectare din 3 noiembrie. Ministrul a dat ca exemple Polonia, care colecteaza 100 grame de deseuri pe cap de locuitor, si Ungaria, cu un kg pe cap de locuitor.

Potrivit unui clasament al celor mai mari cantitati de deseuri adunate, in fiecare judet, capitala conduce cu 71,6 tone, fiind urmata de Maramures cu 42 tone, Brasov, Bihor si Harghita cu cate 35 tone.

Pe ultimele locuri in acelasi clasament se situeaza Calarasi cu doar 75 kg, Vaslui cu 1,6 tone si Ialomita cu 1,8 tone.

Potrivit clasamentului pe orase, pe primul loc se afla Oradea cu 32 tone, fiind urmata de Baia Mare si Brasov, fiecare cu 30 tone, Suceava (20 tone), Cluj (19,6 tone), Miercurea Ciuc (16 tone), Zalau (15 tone). Orasele cu cele mai scazute cantitati de deseuri colectate sunt Calarasi (75 kg), Zarnesti, Lupeni si Dragasani (100 kg).

In capitala, cea mai mare cantitate a fost colectata in sectorul 2, respectiv 27 tone. In sectoarele 3 si 6 s-au strans cate 12 tone, iar in sectoarele 5 si 4 s-au colectat 6,5 tone, respectiv 3,9 tone.

„Actiunea a depasit asteptarile noastre, nu neaparat din punctul de vedere al cantitatii, ci al modului in care s-a derulat, dovedind o reactie de tip european”, a spus ministrul Korodi. Acesta a precizat ca aceasta cantitate de deseuri va fi preluata de catre organizatiile colective responsabile, formate din producatorii de electrice si electrocasnice, urmand sa fie dusa la cele cinci capacitati de tratare aflate in Romania sau in altele in strainatate.

Campania nationala de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, initiata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), s-a desfasurat, sambata, 3 noiembrie, in 110 orase si in Capitala. Companiile de salubritate din aceste localitati au participat voluntar la actiunea de sambata, fara a impune o marire a taxei de salubritate.

Conform Hotararii de Guvern 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, rata medie anuala de colectare selectiva a deseurilor electrice si electronice va trebui sa fie de patru kg/cap de locuitor, pana la sfarsitul anului 2008. De asemenea, actul normativ prevede indeplinirea unor obiective intermediare. Astfel, pana la sfarsitul anului 2006, rata medie de colectare a deseurilor trebuia sa fie de doua kg/cap de locuitor, iar la sfarsitul acestui an va trebui sa fie de trei kg/cap de locuitor.

Sursa: ROL.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *