8000 de Mwh pe an obtinuti din deseuri zootehnice de catre o ferma din Romania
Ministerul Mediului tine sub observatie nivelul de poluare de la Ghercesti

Trei localitati, din judetele Dolj, Gorj si Mehedinti, au fost cuprinse intr-un proiect privind “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, derulat de Ministerul Mediului si Padurilor, prin intermediul Administratiei bazinale de Apa “Jiu”. La nivelul comunei Ghercesti deja au fost finalizate si date in folosinta doua platforme comunale de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd.

Ieri s-a dat startul oficial al campaniei de sensibilizare si constientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” in Bazinul Hidrografic Jiu, din care fac parte judetele Dolj, Gorj si Mehedinti. Proiectul, derulat de catre Ministerul Mediului si Padurilor din anul 2008, are ca obiectiv general acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitrati. In acest sens, la nivelul Bazinului Hidrografic Jiu au fost cuprinse cate o comuna din fiecare judet, respectiv Ghercesti – Dolj, Garla Mare – Mehedinti si Balesti – Gorj.

“Proiectul s-a derulat pe trei componente, Administratia Bazinala de Apa Jiu fiind parte in fiecare dintre acestea, aducandu-si contributia in diferite etape. Astfel, in prima componenta au fost finalizate si date in folosinta doua platforme comunale de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd in satele Ghercesti si Ungureni, dar si platforme individuale. Comuna Ghercesti a fost dotata cu utilaje corespunzatoare pentru manipularea si aplicarea gunoiului de grajd, precum tractoare cu remorci, motostivuitor, vidanja, utilaj de imprastiat compusul rezultat de pe platforme pe terenuri agricole”, a precizat Camelia Barbutu, purtator de cuvant al Administratiei Bazinale de Apa (ABA) “Jiu”.

Reteaua nationala de monitorizare a apelor se extinde

Potrivit acesteia, fiecare platforma a fost dotata cu cate doua piezometre de observatie, dupa ce anterior institutia a realizat o analiza chimica completa. “In cadrul Componentei II a acestui proiect, Unitatea de Management a Proiectului a achizitionat o serie de bunuri, acestea fiind transferate cu titlu gratuit catre administratiile bazinale de apa. La nivelul ABA Jiu s-au transferat echipamente de tehnica de calcul folosite in cadrul Biroului Plan Management Bazinal, prin care se deruleaza proiectul la nivelul institutiei noastre”, a mai reprezentantul ABA “Jiu”.

In cadrul proiectului au mai fost achizitionate echipamente de laborator si testare “in situ”, necesare analizarii calitative si cantitative a apelor de suprafata si a celor subterane, precum si doua autovehicule. Mai mult decat atat, se va realiza extinderea retelei nationale de monitorizare a apelor subterane administrate de “Apele Romane”, prin construirea a 115 piezometre, dintre care 11 vor fi in bazinul administrat de ABA Jiu, in prezent fiind in curs de obtinere documentele necesare demararii lucrarii de constructie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here