Ministrii de finante din UE vor discuta posibilitatea introducerii unei taxe pe emisiile de CO2

  0
  314

  Ministrii de finante din Uniunea Europeana vor discuta in perioada urmatoare despre posibilitatea introducerii in cadrul statelor membre a unei taxe pe emisiile de dioxid de carbon, care sa scadea consumul de energii poluante, a spus vineri ministrul suedez al Energiei, Maud Olofsson, citat de AFP.emisii

  „Din punctul de vedere al Suediei si al presedintiei suedeze a UE, vrem sa avem o discutie pe aceasta tema”, a spus Olofsson, dupa reuniunea ministrilor energiei si mediului din orasul suedez Are.

  Suedia, care a introdus o taxa pe emisii inca din 1990, nu a incetat sa evidentieze meritele acestei masuri, prin care emisiile de CO2 s-au diminuat cu 9%, in timp ce produsul intern brut a crescut, in acelasi interval, cu 48%.

  Ministrul suedez a mai precizat ca in prezent Franta ia in calcul, in mod serios, o asemenea posibilitate.

  Ideea a fost, de altfel, sustinuta in fata ministrilor UE si de catre comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, care a insistat ca in acest fel vor fi promovate produse si procedee verzi.

  „Pentru a incuraja ocuparea si afacerile, nivelul taxei trebuie corelat cu poluarea si cu utilizarea resurselor de energie, nu cu munca si profitul intreprinderilor. O taxa nu este populara, insa una cu efecte benefice, cum este aceasta, are sanse sa fie acceptata”, a declarat Dimas.

  Comisarul pentru mediu a evidentiat ca o decizie in materie de fiscalitate va trebui luata in unanimitate, pentru a deveni lege in toate statele UE.

  Germania este unul dintre contestatatorii cei mai vehementi ai ideii franceze de introducere a unei taxe pe poluare la frontiera UE, pe care ar trebui sa o plateasca toate statele care nu au semnat acordurile internationale pentru protectia mediului. Guvernul german considera o astfel de taxa „o forma de eco-imperialism”.

  Sursa: NewsIn

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.