Ministrii de finante din UE vor discuta posibilitatea introducerii unei taxe pe emisiile de CO2

Ministrii de finante din Uniunea Europeana vor discuta in perioada urmatoare despre posibilitatea introducerii in cadrul statelor membre a unei taxe pe emisiile de dioxid de carbon, care sa scadea consumul de energii poluante, a spus vineri ministrul suedez al Energiei, Maud Olofsson, citat de AFP.emisii

“Din punctul de vedere al Suediei si al presedintiei suedeze a UE, vrem sa avem o discutie pe aceasta tema”, a spus Olofsson, dupa reuniunea ministrilor energiei si mediului din orasul suedez Are.

Suedia, care a introdus o taxa pe emisii inca din 1990, nu a incetat sa evidentieze meritele acestei masuri, prin care emisiile de CO2 s-au diminuat cu 9%, in timp ce produsul intern brut a crescut, in acelasi interval, cu 48%.

Ministrul suedez a mai precizat ca in prezent Franta ia in calcul, in mod serios, o asemenea posibilitate.

Ideea a fost, de altfel, sustinuta in fata ministrilor UE si de catre comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, care a insistat ca in acest fel vor fi promovate produse si procedee verzi.

“Pentru a incuraja ocuparea si afacerile, nivelul taxei trebuie corelat cu poluarea si cu utilizarea resurselor de energie, nu cu munca si profitul intreprinderilor. O taxa nu este populara, insa una cu efecte benefice, cum este aceasta, are sanse sa fie acceptata”, a declarat Dimas.

Comisarul pentru mediu a evidentiat ca o decizie in materie de fiscalitate va trebui luata in unanimitate, pentru a deveni lege in toate statele UE.

Germania este unul dintre contestatatorii cei mai vehementi ai ideii franceze de introducere a unei taxe pe poluare la frontiera UE, pe care ar trebui sa o plateasca toate statele care nu au semnat acordurile internationale pentru protectia mediului. Guvernul german considera o astfel de taxa “o forma de eco-imperialism”.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente