Scoala verde

Scoala verdeIn cartierele marginase din Bucuresti, printre miile de blocuri gri,cu greu isi fac loc printre gunoaie si gropi cateva petece de verdeata care ne fac sa zambim. In curtea Scolii Nr. 191, cartierul Drumul Taberei, este un spatiu care ar avea nevoie de ajutor sa prinda viata si sa ne bucure. Cativa copii din proiectul „Bursa CHANCE FOR LIFE” si copiii din Scoala Nr. 191, vor o scoala verde si au facut acest lucru prin proiectul „Scoala Verde”.

Scoala Verde este un proiect mic, dar cu „aspiratii mari”, parte a programului Bursa Chance for Life, ce a debutat in mai 2009, prin implicarea copiilor din Bursa Chance for Life, ajutati de colegii lor de la scoala 191 din Drumul Taberei

In cadrul acestui proiect s-a propus amenajarea unei parti a spatiului din curtea Scolii Nr. 191, , pentru a redeveni un loc de recreere placut, dar si un prilej de educatie ecologica a copiilor.

De ce o „Scoala Verde”?

  Scoala Nr. 191 este situata in cartierul Drumul Taberei, sector 6, Bucuresti. Este o scoala cu traditie in cartier, fiind construita in 1965. In ultimii ani, localul scolii a fost prins intr-un program de reabilitare a cladirii realizat de Primarie, iar in prezent se apropie de finalizare.

  Scoala este singura din sector cu un parc ce se intinde pe o suprafata de 11 hectare, cu multi arbori. Odata cu derularea programului BEI de reabilitare a cladirii, scoala a functionat in conditii de santier (basculante, betoniere, maldare de nisip, depozitare de materiale de constructie) care au distrus iarba, totul devenind o groapa de noroi. Privelistea acestui spatiu verde plin de gropi si gunoaie nu face decat sa completeze imaginea tabloului zilnic din cartier. Ne-am gandit, impreuna cu profesorii scolii ca putem incerca sa schimbam acest lucru si astfel, putin cate putin sa contribuim la modificarea mentalitatii copiilor si la dezvoltarea implicarii active in probleme care uneori par fara rezolvare.

Obiectivele proiectului:

 1. Imprejmuirea unor parcele din curtea scolii cu gard viu, insamantarea de iarba si plantarea de flori pentru refacerea unui „colt viu” in curtea scolii.
 1. Implicarea activa a celor 17 copii din proiectul Bursa CFL cat si a 400 de elevi ai scolii in amenajarea acestui spatiu verde de care vor beneficia impreuna;
 1. Aducerea in fata comunitatii din sectorul 6 a unui exemplu de parteneriat care poate insemna un beneficiu pentru fiecare si care poate fi replicat si dezvoltat intre mai multi factori din comunitate.

„Scoala Verde” pentru cine?

  In acest proiect vor fi implicati toti cei 17 copii din proiectul „Bursa CHANCE FOR LIFE”, 400 de elevii ai Scolii Nr. 191, 15 voluntari ai fundatiei, profesori si speram ca prin intermediul copiilor sa ii avem alaturi si pe parintii acestora.

Partenerii pentru o „Scoala Verde”:

 • Fundatia CHANCE FOR LIFE
 • Scoala Nr. 191
 • Parintii copiilor

Ce am facut sa avem o „Scoala Verde”?

 • Amenajarea parcului din curtea scolii
 • 2000 m² au fost curatati de gunoaie si au fost pregatiti pentru a redeveni un spatiu verde. S-au plantat 50 m de gard viu, insamantat cu iarba o suprafata de 200 m² si pe viitor se vor planta straturi de flori. Copacii si arbustii deja existenti vor fi tualetati.
 • Implicarea copiilor si dezvoltarea interesului acestora pentru a pastra spatiul verde
 • prin implicarea directa in amenajarea spatiului verde, copiii au invatat toate etapele necesare pregatirii si amenajarii parcelelor. Pe viitor ei vor putea folosi gradinita scoli in cadrul orelor de biologie si educatie tehnologica, atat pentru a vedea si urmari direct etapele de viata a platelor cat si prin activitatile de mentinere a spatiului verde
 • prin implicarea lor ca inspectori de mediu in identificarea altor zone din cartierul Drumul Taberei care au nevoie de reabilitare si dezvoltare unor mini – proiecte care pot fi sustinute si realizate pe viitor.
 • Informarea si incercarea de implicare a comunitatii in proiectul actual
 • Pe tot parcursul proiectului s-au desfasura activitati de informare a comunitatii cu privire la actiunile proiectului si cu privire la importanta pastrarii acestui spatiului verde.

  Ce am obtinut cu proiectul „Scoala Verde”?

 • copiii au invatat sa aiba un comportament responsabil fata de mediul inconjurator;
 • copiii au invatat despre plante si despre ingrijirea acestora, au invatat astfel mult mai multe despre natura;
 • copiii si-au putut exprima ideile cu privire la modalitatile de protejare a naturii si le-au impartasit cu colegii, cu noii prieteni, cu familia si cu profesorii lor;
 • copiii au devenit constienti de efectele implicarii fata de mediu a fiecaruia dintre noi
 • copiii au invatat sa ia atitudine pentru o Lume Verde”

  Toate activitatile din acest proiect sunt posibile pentru ca sunt oamenii carora le pasa: PROFESORI, VOLUNTARI, PARINTI, PRIETENI AI NATURII.

  IMPLICA-TE SI TU SI ASTFEL PUTEM PORNI DE LA O „SCOALA VERDE” CATRE O „PLANETA VERDE”!

  De multe ori suntem indemnati sa fim un exemplu pentru tineri, dar de cele mai multe ori copiii sunt cei care ne indruma. Astfel s-a intamplat si in cazul copiilor din Bursa Chance for Life si al colegilor acestora de la Scoala Nr. 191 din Drumul Taberei. Si-au dorit un univers mai placut si au transformat locul in care isi petrec cele mai multe clipe intr-o Scoala Verde.

  COPIII TI-AU OFERIT UN EXEMPLU! URMEAZA-L SAU ARATA-LE RESPECT, PRETUIND EFORTUL LOR.

TU POTI FACE MAI MULT !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *