Ministrul Apelor si Padurilor nu are de gand sa-l suspende pe directorului Romsilva

Ministrul Apelor ?i P?durilor nu are de gând s?-l suspende pe directorului Romsilva
Ministrul Apelor si Padurilor nu are de gand sa-l suspende pe directorului Romsilva
Ministrul Apelor si Padurilor nu are de gand sa-l suspende pe directorului Romsilva

Ministrul Apelor si Padurilor, Doina Pana, a declarat ca momentan nu este cazul suspendarii din functie a directorului Romsilva, Adam Craciunescu, chiar daca acesta este implicat in scandalul retrocedarilor ilegale si este urmarit penal in acest caz.

„Nu am avut o semnalare oficiala in sensul acesta. Stiu ca sunt cercetari si eu incurajez sa se faca cercetari. Sa-si faca datoria institutiile statului si pasii care trebuie urmati ii vom urma”, a spus Doina Pana, potrivit Mediafax.

Pana a precizat ca trebuie sa functioneze si prezumtia de nevinovatie in acest caz.

„Considerati ca oricine vine cu suspiciuni care planeaza, nu au fost dovedite, nu au fost demonstrate, asta inseamna ca automat suspendam totul in jur?”, a mai afirmat ministrul.

Ea a mentionat ca daca anumite demersuri din partea anchetatorilor vor presupune adoptarea unor masuri, atunci vor fi luate masurile necesare.

Doina Pana a salutat faptul ca institutiile statului „isi fac treaba”, cu atat mai mult cu cat e vorba de domeniul retrocedarilor ilegale, care e ”zona ei de batalie”.

Miercuri, la DNA Brasov, in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri forestiere, au fost audiati senatorul Ilie Sarbu, deputatii Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, directorul Romsilva, Adam Craciunescu, printul Paul si printesa Lia, precum si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta de la Tribunalul Covasna si judecatoarea Roxana Adam de la Tribunalul Brasov.

Ioan Adam se numara printre cei 37 de deputati PSD, care alaturi de un deputat PC, au depus mai multe amendamente la Codul Silvic ce permit defrisari in padurile private, daca proprietarul vrea sa construiasca unitati turistice in zona respectiva.

DNA a anuntat intr-un comunicat transmis, miercuri seara, ca Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam si Adam Craciunescu sunt urmariti penal in dosarul retrocedarilor.

Ilie Sarbu este cercetat pentru folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si sprijinirea unui grup infractional organizat, precizeaza DNA.

In cazul lui Viorel Hrebenciuc, urmarirea penala vizeaza infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Ioan Adam este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta, iar Adam Craciunescu, pentru abuz in serviciu si sprijinirea unui grup infractional organizat.

Potrivit procurorilor de la DNA Brasov care instrumenteaza dosarul, prejudiciul creat Romsilva in aceasta cauza este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

Anchetatorii sustin ca la 17 aprilie 2012, in urma unei intelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecatori de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafata de teren forestier si de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, mai scrie Mediafax.

„Decizia judecatoreasca ar fi fost pronuntata in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, respectiv fara prezenta vreunui inscris nou care sa schimbe starea de fapt retinuta de instantele anterioare, fara a se efectua vreo expertiza in cauza, fara a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat in anul 1945. Astfel, a fost creat un prejudiciu, in sarcina RNP Romsilva, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)”, mai arata DNA.

Conform unor documente din dosar, cele peste 43.000 de hectare de paduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solicitase doar 23.000 de hectare.

Procurorii au facut, miercuri dimineata, 25 de perchezitii in judetele Brasov, Bacau, Covasna, precum si in Bucuresti. Anchetatorii au descins la tribunalele Brasov si Covasna, la sediile a trei primarii, una dintre acestea fiind cea din localitatea Caiuti din judetul Bacau, si la biroul de avocatura din Brasov al deputatului Ioan Adam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *