Ministrul Laszlo Borbely s-a aflat in judetul Olt pentru a participa la o serie de intalniri cu autoritatile locale, localnici si agenti economici.

1
441

Joi, 16 septembrie, ministrul Laszlo Borbely s-a aflat in judetul Olt pentru a participa la o serie de intalniri cu autoritatile locale, localnici si agenti economici. De asemenea, in cadrul acestei vizite, ministrul Mediului si Padurilor a fost numit cetatean de onoare al comunelor Urzica si Cungrea din judetul Olt.

Ministrul Mediului si Padurilor a inceput vizita in localitatea Urzica, unde a participat la adunarea cetateneasca pe tema perdelelor forestiere. La acest eveniment au fost prezenti si secretarul general al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, prefectul judetului, presedintele consiliului judetean, primarii din zona, reprezentantii ICAS si ai institutiilor subordonate M.M.P.
„Desertificarea este una din problemele din zona Olteniei. Una dintre prioritatile pe care le avem este legata de impadurire, iar anul acesta am alocat fonduri de aproximativ 40.000.000 lei pentru impadurirea terenurilor degradate. In ceea ce priveste plantarea de perdele forestiere, Urzica inseamna „punctul zero”, avand in vedere ca peste 400 de cetateni au fost de acord sa cedeze administrarea terenurilor lor in vederea crearii acestor perdele deosebit de importante pentru zona. Desi aceasta lege privind crearea de perdele forestiere exista inca din anul 2005, pana acum doar 19 ha au fost plantate iar prin aceasta initiativa, in localitatea Urzica se vor crea 68 de hectare de padure care vor proteja o suprafata de 2860 ha de terenuri agricole”, a subliniat ministrul Laszlo Borbely.
Tot in in cursul diminetii, ministrul Laszlo Borbely a participat la intalnirea cu reprezentantii administratiei publice locale si ai institutiilor subordonate M.M.P, ce s-a desfasurat la sala de sedinte a Consiliului Judetean Olt.
Referindu-se la cele doua proiecte derulate prin POS Mediu in acest judet, ministrul a declarat ca „Este o mare provocare pentru noi toti ca proiectele finantate prin POS Mediu, privind extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata si cel pentru managementul integrat al deseurilor, sa fie finalizate. Este inadmisibil ca, de la inceputul licitatiilor si pana la inceperea lucrarilor, sa treaca 500 de zile. Judetul Olt poate beneficia de peste 100 milioane Euro fonduri europene pentru proiecte de apa si magagementul deseurilor. De asemenea, fac apel la toata lumea sa puna in miscare sistemul. Ministerul ofera o prefinantare de 30% din valoarea proiectului si asteptam mai mult profesionalism de la cei responsabili”, a subliniat Laszlo Borbely. Totodata, ministrul a anuntat ca, in ceea ce priveste demararea programelor de canalizare si statii de epurare, cofinantarea la care autoritatile sunt obligate va fi micsorata de la 10% la 5%, avand in vedere perioada dificila prin care trec autoritatile locale
Ministrul Mediului si Padurilor i-a felicitat pe cei din judetul Olt, in special pentru accesarea in numar mare de catre autoritatile publice locale, a fondurilor din proiectul Casa Verde. In ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor din judetul Olt, ministrul a aratat ca „exista foarte multe proiecte fata de alte judete dar este nevoie ca acest sistem sa si functioneze. Autoritatile au un rol deosebit de important, in special prin realizarea de campanii de constientizare a populatiei”.
Totodata, ministrul a vorbit celor prezenti la intalnire despre Programul de Impadurire derulat de AFM, program pentru care, in acest an sunt alocate 100 de milioane de lei iar proiectele pot fi depuse pana la 1 octombrie 2010.
Laszlo Borbely i-a felicitat pe olteni pentru ca „in acest judet toate ariile naturale protejate au custode” si a facut apel ca toti cei implicati „sa foloseasca avantajele proiectului NATURA 2000 si sa nu trateze acest program ca pe un adversar al investitiilor”.
Deplasarea a continuat cu vizitarea fabricilor Pirelli si ALRO S.A Slatina.
In aceeasi dupa amiaza, ministrul Mediului si Padurilor a participat, in localitatea Cungrea, la intalnirea cu reprezentantii autoritatii publice locale si a discutat cu localnicii despre problematica mediului si investitiile din zona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.