Ministrul Mediului: CE apreciaza pasii facuti de Romania pe diferite proceduri din zona infrigementului

0
578
Ministrul Mediului: CE apreciază paşii făcuţi de România pe diferite proceduri din zona infrigementului
Ministrul Mediului: CE apreciaza pasii facuti de Romania pe diferite proceduri din zona infrigementului
Ministrul Mediului: CE apreciaza pasii facuti de Romania pe diferite proceduri din zona infrigementului

Comisia Europeana apreciaza pasii facuti de Romania pe diferite proceduri din zona infringement-ului, evolutiile fiind unele majore, a declarat marti, la Bruxelles, ministrul mediului, Atilla Korodi, la finalul unor intrevederi avute la sediul Comisiei Europene.

In cadrul intalnirii cu comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, oficialul roman a discutat despre managementul deseurilor si calitatea aerului, precum si alte probleme de pe agenda de actualitate a Ministerului Mediului, scrie Agerpres.
„Am discutat despre noile propuneri cu care in perioada urmatoare Comisia Europeana doreste sa iasa, care se leaga de zona managementului deseurilor, abordarea economica a deseurilor. Rezultatele discutiei sunt bune, pentru ca am gasit o deschidere fata de abordarile cu care noi privim noile propuneri pe viitoarele directive si reglementari. Pe de alta parte, ceea ce ma bucura sa aud este ca, la ora actuala, Comisia Europeana apreciaza pasii facuti pe diferite proceduri pe care le avem in zona infrigementului, apreciaza aceste evolutii care sunt majore. (…) Pe toate spetele care erau pe procedura de infrigement am inchis. Am semnalat lucrul acesta si au apreciat datele furnizate”, a declarat la finalul discutiilor ministrul mediului.

Attila Korodi a purtat marti convorbiri si cu comisarul european pentru schimbari climatice, Connie Hedegaard, pe agenda discutiilor fiind pachetul de masuri pentru perioada 2020 – 2030.

Potrivit ministrului roman, acest viitor pachet, care este foarte ambitios, de scadere cu 40 % a emisiilor de gaze cu efect de sera, poate fi sigur in Romania, daca vor fi create toate conditiile pentru ca, din punct de vedere economic si al competitivitatii, tara noastra sa fie tot atat de buna cum ar trebui sa fie orice tara europeana.

„A fost o dezbatere destul de buna, pe care o sa o continuam la consiliul informal care va avea loc la Atena peste doua saptamani. Noi credem ca avem nevoie de instrumente financiare pe eficienta energetica, credem ca avem nevoie de flexibilitate pe tot ce inseamna instalatii (…) – pe mari instalatii si instalatii cu emisii cu efect de sera, lucruri desigur care sunt tehnice, dar sunt importante pentru noi, pentru ca fiecare decizie care se ia la nivelul Comisiei Europene si Uniunii Europene se traduce prin investitii locale sau prin probleme locale, prin acoperirea sau insuficienta financiar economica. Ceea ce ma bucura este ca, dupa aceste intalniri, stim la ora actuala care sunt cele mai importante domenii in pozitia Comisiei Europene. Si am si reusit sa informez despre pozitia noastra ca este una constructiva”, a precizat ministrul Mediului.

In ceea ce priveste energiile regenerabile, el a aratat ca Romania a atins, la ora actuala, tinta de 24 % asumata pentru productia de energie regenerabila.

„Desigur, deja intram in discutii pentru 2030, unde se vorbeste de 27 % la nivelul Uniunii Europene, care la prima vedere ar putea sa fie accesibil pentru noi, dar, pentru ca vorbim de schimbari climatice si de un pachet foarte complex, vom face analizele noastre in lunile urmatoare ca sa dam un raspuns. Ceea ce credem noi este ca nu numai energiile regenerabile conteaza, ci si capacitatea de a investi in eficienta energetica, care este cel putin la fel de importanta, si sa existe un mix la indemana noastra cu care sa lucram. (…) Trebuie sa mergem pana la un alt nivel care ne permite un mix corect, o superstabilitate si, pe de alta parte, pe eficienta energetica”, a argumentat Attila Korodi.

Ministrul a mai punctat ca, din punctul sau de vedere, nu exista o controversa in ceea ce priveste certificatele de emisie.

„Din punctul meu de vedere nu exista o controversa. Din fericire situatia este foarte clara. Chiar am informat comisarul Hedegaard cu privire la promptitudinea cu care noi actionam. De exemplu, o sa fim foarte interesati sa vedem – mai avem o zi pentru conformarea cu incarcare a certificatelor verzi lipsa pentru anul statistic 2013 – si vom putea in perioada urmatoare sa ne dam seama daca avem instalatii cu probleme, care au fost motivele si sa luam deciziile necesare. Sper ca toata lumea sa se conformeze”, a mentionat oficialul guvernamental.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.