Ministrul Mediului da liber la impuscat lupi si ursi daca animalele ataca oamenii

Ministrul Mediului d? liber la împu?cat lupi ?i ur?i dac? animalele atac? oamenii
Ministrul Mediului da liber la impuscat lupi si ursi daca animalele ataca oamenii
Ministrul Mediului da liber la impuscat lupi si ursi daca animalele ataca oamenii

Autoritatile locale au liber de la Ministrul Mediului, Attila Korodi, la impuscat, lupi si ursi, daca aceste animale salbatice ataca localnicii.

ursPe 1 octombrie 2014, Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, le-a transmis o adresa tuturor prefectilor si directorilor agentiilor judetene pentru protectia mediului, din judetele care detin populatii de carnivore mari, prin care ii informeaza cu privire la noile reglementari pentru aprobarea derogarilor in cazul speciilor de urs, lup si pisica salbatica, precum si la aprobarea numarului maxim de interventie, repartizat pe judete si gestionari de fonduri cinegetice, asa cum prevede Ordinul 1575/16.09.2014.

Potrivit documentului, exemplarele din speciile urs, lup si pisica salbatica, ce pun in pericol sanatatea si siguranta publica, dar si cele care se afla in intravilanul localitatilor, punand in pericol siguranta animalelor domestice si a personalului de ingrijire, pot fi recoltate sau capturate si in afara perioadelor stabilite pentru derogare.

”Consider ca dumneavoastra, ca reprezentanti ai Guvernului si autoritatii de mediu in teritoriu, aveti obligatia sa va asigurati ca numarul maxim de interventie alocat gestionarilor este utilizat in primul rand pentru situatii in care siguranta cetatenilor are de suferit”, le-a transmis ministrul Attila Korodi prefectilor si directorilor de APM.

Ministrul Mediului le-a solicitat ca, in interval de o saptamana, sa transmita o adresa comuna a Prefecturii si Agentiei pentru Protectia Mediului catre toate autoritatile locale din judetele vizate, prin care sa informeze fiecare primar despre numarul maxim de interventie pe care il are la dispozitie, precum si cu privire la gestionarii de fonduri cinegetice din judet.

”Aceasta obligatie o puteti indeplini numai printr-o comunicare continua cu autoritatile locale de pe teritoriul judetului dumneavoastra, astfel incat sa inteleaga ca prioritatea o reprezinta siguranta cetatenilor si nu activitatile de vanatoare recreativa sau sportiva”, a subliniat Attila Korodi.

Din punctul de vedere al ministrului, implicarea prefectilor si directorilor de APM in procesul de informare a autoritatilor responsabile va intari colaborarea acestora cu gestionarii fondurilor cinegetice si va diminua numarul cazurilor in care animale-problema pun in pericol siguranta cetatenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *