Ministrul Mediului ii urecheaza pe austriecii de la Porr Bau

Ministrul Mediului îi urecheaz? pe austriecii de la Porr Bau
Ministrul Mediului ii urecheaza pe austriecii de la Porr Bau
Ministrul Mediului ii urecheaza pe austriecii de la Porr Bau

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a venit, ieri, la Constanta, pentru a reinspecta santierele deschise pentru lucrarile de protejare a plajelor. Desi, initial, anulase vizita, materialul publicat in cotidianul „Observator“, in urma cu trei zile, l-a facut pe oficial sa se deplaseze personal, pentru a verifica stadiul lucrarilor.

Ministrul Attila Korodi a ajuns ieri, la amiaza, la Constanta, pentru a vedea personal stadiul lucrarilor de protectie a litoralului romanesc, de care se ocupa doua firme din strainatate, care au castigat licitatia organizata de Apele Romane.

La jumatatea lunii octombrie, Attila Korodi a inspectat evolutia lucrarilor de reabilitare a plajelor din sudul statiunii Mamaia si din Constanta, de care se ocupa firmele Van Oord din Olanda si Porr Bau Gmbh din Austria. Ceea ce a vazut nu a fost deloc pe placul inaltului oficial, deoarece austriecii, impotmoliti in aprobari si hartogarii, bateau pasul pe loc, in timp ce colegii lor olandezi demarasera lucrarile inca din vara.

„Suntem la santierul cel mai nordic al proiectului de aparare costiera, iar problema mea este foarte clara. Nu vad evolutii care sa-mi demonstreze ca-si asuma responsabilitatea ducerii la bun sfarsit a proiectului. Tocmai de aceea, pe 19 noiembrie, o sa revin pe santier. Pana atunci, le-am trasat foarte clar ce ar trebui sa vedem. Daca nu se respecta termenul, vom intra intr-o faza in care vom vedea daca acest contract mai are viabilitate“, afirma ministrul pe 14 octombrie.

Din pacate, nici la vizita de ieri, Attila Korodi nu a vazut o schimbare radicala in stadiul lucrarilor, ba chiar a constatat intarzieri majore si o mobilitate slaba pe santier. Olandezii au o intarziere de doua saptamani, pe care au motivat-o dand vina pe vreme, iar austriecii au invocat, in continuare, elementele birocratice si o slaba mobilizare, pe terenul pe care il au acum in grija neputand fi vazuta nici „tipenie“ de utilaje.

„Dupa cum am promis acum o luna de zile, am revenit chiar pe 19 noiembrie, in Constanta si Mamaia. Am fost sa vad personal lucrarile, pentru ca era interesant pentru mine. Ne-am vazut cu executantul lucrarilor de pe acest santier (n.r. – terenul de langa Hotel Malibu), dupa care am avut discutii tehnice si pe lucrarile celelalte. Vreau sa va spun ca situatia fata de vizita mea de acum o luna nu s-a schimbat radical. Sunt anumite elemente care pe noi, ca institutie de finantare, nu ne incanta, pentru ca termenele de finantare sunt cele mai importante. Sunt intarzieri majore in proiectul care se desfasoara in imediata vecinatate a statiunii Mamaia si doua saptamani de intarziere la executantul olandez. Van Oord a invocat pentru intarziere vremea rea si ca mai trebuie sa aduca niste utilaje, iar la Porr Bau au fost elementele birocratice sau nemobilizarea“, a declarat Attila Korodi.

Ministrul Mediului s-a aratat ingrijorat de aceasta situatie, promitand si alte vizite, pe care le doreste inopinate, dar a sustinut ca nu va trece, deocamdata, la masuri radicale de reziliere a contractului, asa cum afirmase acum o luna. „Primele sunt penalizarile. Sunt multe elemente tehnice si juridice care trebuie luate in calcul. Important este sa nu se piarda banul public. Acum s-au luat masuri si notificari pe procedura care a fost definita pe contract. Trebuie o mai buna mobilizare pe santier, altfel vom trece si la rezilierea contractului“, a concluzionat ministrul Mediului.

Reprezentantii firmei Porr Bau, prezenti la eveniment, nu au vrut sa faca nicio declaratie, nici macar la indemnul ministrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *